wtorek, 21 stycznia 2020

Kostka chałwowo - wiśniowa



Biszkopt "dźwigający" na sobie całą masę pysznych warstw, począwszy od charakterystycznej w smaku masy chałwowej, przez orzeźwiającą galaretkę z wiśniami aż po słodziutką masę śmietanową. Ciekawe połączenie smakowe, warte grzechu. Inspiracja zaczerpnięta ze Smaków Ogrodu, przepis podaję ze zmianami. Polecam :)
-------------------------------------------------
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szk. cukru
  • ½ szk. mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • słoik dżemu wiśniowego
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier i żółtka, a na koniec mąkę przesianą z kakao. Delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy o wym. 23 x 28cm. Piec 25 minut w temp. 170stC. Ostudzić. Zdjąć wierzchnią skórkę, posmarować dżemem wiśniowym.


Masa chałwowa:
  • 1 łyżka żelatyny
  • 400 ml śmietanki kremówki, zimnej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250g chałwy kakaowo - waniliowej
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia się żelatyny, nie gotować.
150 ml śmietanki wlać do rondelka, dodać połowę pokruszonej chałwy i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się chałwy. Połączyć z płynną żelatyną i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Resztę śmietanki ubić na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder. Połączyć z roztopioną chałwą, delikatnie wymieszać i dodać resztę pokruszonej chałwy. Masę przełożyć na biszkopt, wyrównać, ułożyć okrągłe biszkopty.

Dodatkowo:
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 1 słoik wiśni drylowanych w syropie
  • 2 op.  galaretki wiśniowej
  • 50 g chałwy waniliowo-kakaowej
  • 30 g gorzkiej czekolady
Wiśnie odsączyć z syropu, ułożyć na biszkoptach. Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, ostudzić. Tężejącą galaretką zalać wiśnie i odstawić do całkowitego zastygnięcia. 

Masa śmietanowa:
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody
Śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder i żelatynę. Masę przełożyć na galaretkę i wyrównać. Całość obsypać wiórkami czekoladowymi i chałwą.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print