Biszkopt "dźwigający" na sobie całą
masę pysznych warstw, począwszy od charakterystycznej w smaku masy chałwowej,
przez orzeźwiającą galaretkę z wiśniami aż po słodziutką masę śmietanową.
Ciekawe połączenie smakowe, warte grzechu. Inspiracja zaczerpnięta ze Smaków Ogrodu, przepis podaję ze zmianami. Polecam :)
-------------------------------------------------
Biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- ½ szk. cukru
- ½ szk. mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- słoik dżemu wiśniowego
Białka ubić ze
szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier i
żółtka, a na koniec mąkę przesianą z kakao. Delikatnie wymieszać i przełożyć do
przygotowanej formy o wym. 23 x 28cm. Piec 25 minut w temp. 170stC.
Ostudzić. Zdjąć wierzchnią skórkę, posmarować dżemem wiśniowym.
Masa chałwowa:
- 1 łyżka żelatyny
- 400 ml śmietanki kremówki, zimnej
- 2 łyżki cukru pudru
- 250g chałwy kakaowo - waniliowej
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i odstawić na 10 minut. Następnie
podgrzewać do rozpuszczenia się żelatyny, nie gotować.
150 ml śmietanki wlać do rondelka, dodać połowę pokruszonej chałwy i
podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się chałwy. Połączyć z płynną żelatyną i
dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Resztę śmietanki ubić na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder.
Połączyć z roztopioną chałwą, delikatnie wymieszać i dodać resztę pokruszonej
chałwy. Masę przełożyć na biszkopt, wyrównać, ułożyć okrągłe biszkopty.
Dodatkowo:
- paczka okrągłych biszkoptów
- 1 słoik wiśni drylowanych w syropie
- 2 op. galaretki wiśniowej
- 50 g chałwy waniliowo-kakaowej
- 30 g gorzkiej czekolady
Wiśnie odsączyć
z syropu, ułożyć na biszkoptach. Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej
wody, ostudzić. Tężejącą galaretką zalać wiśnie i odstawić do całkowitego
zastygnięcia.
Masa śmietanowa:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody
Śmietanę ubić
na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder i żelatynę. Masę przełożyć na
galaretkę i wyrównać. Całość obsypać wiórkami czekoladowymi i chałwą.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz