Pączki
hiszpańskie nazywane również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami powstają z
ciasta parzonego. Pączki robi się błyskawicznie, dlatego już po chwili możemy
cieszyć się ich delikatnością. Przepis z Kulinarnych przebojów, polecam gorąco na Tłusty
Czwartek i nie tylko :)
-------------------------------------------------
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 szk. wody
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki na
lukier:
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki gorącej wody
- kilka kropel aromatu migdałowego
Do garnka
włożyć masło, dodać szczyptę soli i zalać całość 1 szklanką wody. Wstawić
garnek na palnik i doprowadzić do wrzenia. Dodać przesianą mąkę i energicznie
wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę ucierać do momentu aż będzie
gładka i lśniąca oraz zacznie odstawać od ścianek garnka. Gotową zdjąć z
palnika i ostudzić. Następnie wbijać stopniowo po jednym jajku, cały czas
miksując, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do szprycy
cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.
Przygotować
pergamin, posmarować olejem, następnie szprycą wyciskać kółka z ciasta.
W szerokim
garnku rozgrzać olej do temp. 180 st. C. Wyższa temperatura zapobiegnie
nadmiernemu chłonięciu tłuszczu. Wkładać pączki partiami na rozgrzany olej,
papierem do góry, po chwili zsunąć papier. Smażyć gniazdka z obu stron
na złoty kolor (po 3 minuty z każdej strony). Podczas smażenia pączki bardzo
rosną. Po usmażeniu wyławiać pączki za pomocą łyżki cedzakowej i odsączyć na
papierowym ręczniku.
Składniki na
lukier połączyć ze sobą, oblać jeszcze ciepłe pączki.
Z podanych
wyżej składników wychodzi około 25 pączków.
Udanego
smażenia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz