Kakaowy biszkopt tym razem
ukrył w sobie oryginalny w smaku krem chałwowy przełamany nutką kwaśnej
porzeczki. Wielbiciele chałwy pokochają to ciasto, a ja na pewno nieraz wrócę
do niego. Przepis znaleziony dawno temu na Kwestii
smaku, podaję z moimi zmianami, polecam gorąco! :)
---------------------------------------
Biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szk. cukru
- 1 szk. mąki pszennej
- 1/3 szk. gorzkiego kakao
Białka ubić ze
szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier i
żółtka, a na koniec mąkę przesianą z kakao. Delikatnie wymieszać i przełożyć do
przygotowanej formy o wym. 23 x 28cm. Piec 25 minut w temp. 170stC.
Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Nasączenie:
- sok z 1 cytryny
- woda
- kilka kropli aromatu rumowego
Dolną część
biszkoptu położyć z powrotem w formie, nasączyć. Posmarować dżemem.
Masa chałwowa:
- 1 łyżka żelatyny
- 400 ml śmietanki kremówki, zimnej
- 2 łyżki cukru pudru
- 250g chałwy waniliowej
Żelatynę
namoczyć w 2 łyżkach wody i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzewać do
rozpuszczenia się żelatyny, nie gotować.
150 ml
śmietanki wlać do rondelka, dodać połowę pokruszonej chałwy i podgrzewać
mieszając do rozpuszczenia się chałwy. Połączyć z płynną żelatyną i dokładnie
wymieszać. Ostudzić.
Resztę
śmietanki ubić na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder. Połączyć z
roztopioną chałwą, delikatnie wymieszać i dodać resztę pokruszonej chałwy. Masę
wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć.
Polewa:
- 150 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietany 30%
Dodatkowo: śmietana kremówka do ubicia do dekoracji
Śmietanę
podgrzać w rondelku, nie gotować. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2
minuty, po czym wymieszać i wylać na biszkopt. Odstawić w chłodne miejsce.
Udekorować rozetkami śmietany.
Udanych
wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz