niedziela, 1 marca 2020

Wuzetka chałwowa





Kakaowy biszkopt tym razem ukrył w sobie oryginalny w smaku krem chałwowy przełamany nutką kwaśnej porzeczki. Wielbiciele chałwy pokochają to ciasto, a ja na pewno nieraz wrócę do niego. Przepis znaleziony dawno temu na Kwestii smaku, podaję z moimi zmianami, polecam gorąco! :)

---------------------------------------
Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki pszennej
  • 1/3 szk. gorzkiego kakao
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier i żółtka, a na koniec mąkę przesianą z kakao. Delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy o wym. 23 x 28cm. Piec 25 minut w temp. 170stC. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Nasączenie:
  • sok z 1 cytryny
  • woda
  • kilka kropli aromatu rumowego
Dolną część biszkoptu położyć z powrotem w formie, nasączyć. Posmarować dżemem.

Masa chałwowa:
  • 1 łyżka żelatyny 
  • 400 ml śmietanki kremówki, zimnej 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 250g chałwy waniliowej
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia się żelatyny, nie gotować.
150 ml śmietanki wlać do rondelka, dodać połowę pokruszonej chałwy i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się chałwy. Połączyć z płynną żelatyną i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Resztę śmietanki ubić na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder. Połączyć z roztopioną chałwą, delikatnie wymieszać i dodać resztę pokruszonej chałwy. Masę wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć.

Polewa:
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%
Dodatkowo: śmietana kremówka do ubicia do dekoracji

Śmietanę podgrzać w rondelku, nie gotować. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać i wylać na biszkopt. Odstawić w chłodne miejsce. Udekorować rozetkami śmietany.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print