Szybkie i łatwe w przygotowaniu i
do tego bardzo zdrowe. Czego można chcieć więcej od tych małych ciasteczek?
Dodatki do nich można modyfikować wedle swoich kulinarnych upodobań. Polecam gorąco i zachęcam do wypieków :)
-----------------------------------
Składniki:
- 2 szk. płatków owsianych błyskawicznych
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 120g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie: rodzynki, suszona żurawina, pestki słonecznika
Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić.
Mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier,
cukier waniliowy, miód i jajka wymieszać za pomocą łyżki. Dodać bakalie i rozpuszczone masło,
ponownie wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i
układać w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do zrumienienia
przez około 15 minut w temp. 170°C
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz