niedziela, 17 maja 2020

Ciasteczka owsiane




Szybkie i łatwe w przygotowaniu i do tego bardzo zdrowe. Czego można chcieć więcej od tych małych ciasteczek? Dodatki do nich można modyfikować wedle swoich kulinarnych upodobań. Polecam gorąco i zachęcam do wypieków :)
-----------------------------------
Składniki:
  • 2 szk. płatków owsianych błyskawicznych
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 120g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie: rodzynki, suszona żurawina, pestki słonecznika

Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić.

Mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier, cukier waniliowy, miód i jajka wymieszać za pomocą łyżki. Dodać bakalie i rozpuszczone masło, ponownie wymieszać.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do zrumienienia przez około 15 minut w temp. 170°C

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print