Kolejna odsłona szpinakowego ciasta, które przyciąga wzrok, zachwyca wyglądem, smakiem, prostotą wykonania. Gorąco polecam ;)
------------------------------
Składniki ciasta:
- 400 g świeżego szpinaku (baby)
- 3 duże jajka
- 3/4 szk. cukru
- 3/4 szk. oleju rzepakowego
- 2 szk. mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
Do nasączenia: 0,5 szk. wody, sok z cytryny, cukier puder
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Szpinak rozdrobnić blenderem na gęstą papkę.
Jajka ubić z cukrem do uzyskania puszystej masy. Strużką wlać olej, nie przerywając miksowania. Dodać szpinak, sok z cytryny, zmiksować przez chwilę do połączenia. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23 cm x 28 cm. Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie, następnie na kratce.
Wierzch ciasta odciąć (około 1/4) i pokruszyć a okruchy zachować do dekoracji.
Pozostałą część ciasta nasączyć.
Pianka:- 400ml schłodzonej śmietany 30%
- 1 op. galaretki truskawkowej rozrobionej w 0,5 szk. gorącej wody
- 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier puder i lekko tężejącą galaretkę. Piankę przełożyć na nasączony blat ciasta, wyrównać.
Dodatkowo:
- 0,5 kg truskawek
- 2 op. galaretki truskawkowej rozrobione w 3 szk. gorącej wody
Na zastygniętej piance ułożyć pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretką. Po całkowitym stężeniu galaretki wierzch udekorować okruszkami ciasta i truskawkami.
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz