niedziela, 21 marca 2021

Leśny mech z galaretką

 

Kolejna odsłona szpinakowego ciasta, które przyciąga wzrok, zachwyca wyglądem, smakiem, prostotą wykonania.  Gorąco polecam ;)

------------------------------

Składniki ciasta:

  • 400 g świeżego szpinaku (baby)
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szk. cukru
  • 3/4 szk. oleju rzepakowego
  • 2 szk. mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny

Do nasączenia: 0,5 szk. wody, sok z cytryny, cukier puder

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Szpinak rozdrobnić blenderem na gęstą papkę.

Jajka ubić z cukrem do uzyskania puszystej masy. Strużką wlać olej, nie przerywając miksowania. Dodać szpinak, sok z cytryny, zmiksować przez chwilę do połączenia. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23 cm x 28 cm. Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie, następnie na kratce.

Wierzch ciasta odciąć (około 1/4) i pokruszyć a okruchy zachować do dekoracji. 

Pozostałą część ciasta nasączyć.

Pianka: 
  • 400ml schłodzonej śmietany 30%
  • 1 op. galaretki truskawkowej rozrobionej w 0,5 szk. gorącej wody 
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier puder i lekko tężejącą galaretkę. Piankę przełożyć na nasączony blat ciasta, wyrównać.

Dodatkowo:

  • 0,5 kg truskawek 
  • 2 op. galaretki truskawkowej rozrobione w 3 szk. gorącej wody

Na zastygniętej piance ułożyć pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretką. Po całkowitym stężeniu galaretki wierzch udekorować okruszkami ciasta i truskawkami.

Udanych wypieków ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print