wtorek, 9 lutego 2021

A'la rolada z sercem

 

Niezwykle delikatna rolada z uroczą niespodzianką w środku. Kakaowy biszkopt idealnie współgra ze słodką śmietanką i galaretką. Tylko pozornie skomplikowana w wykonaniu, więc polecam na każdą okazję ;)

------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 4 jaja
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szczypty proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 3 czubate łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka oleju

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając dodać cukry. Dodać żółtka, olej, krótko zmiksować na wolnych obrotach, następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia składników.

Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut, zdjąć pergamin.

Formę keksową o wymiarach 12x25 cm wyłożyć folią aluminiową, a następnie dno i boki biszkoptem. Jeśli ciasta po bokach jest za dużo, należy odciąć,
by było równe z wysokością boków foremki.

Dodatkowo:

  • 3 opakowania czerwonej galaretki
  • 0,75 litra wrzątku 
  • polewa czekoladowa

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przelać do 3 szklanek o pojemności 250ml, schłodzić i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Szklanki z zastygniętymi galaretkami zanurzyć na 2 minuty w dość ciepłej wodzie, następnie głęboko obkrawając je nożem po bokach, wyjąć galaretki ze szklanki. Foremką w kształcie serduszka wykroić serduszkowe słupki. Odłożyć je na talerz i wstawić do lodówki.

Masa śmietankowa:

  • 0,6 litra śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego
  • 2,5 łyżki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier i przestudzoną żelatynę. Na spód uformowanego ciasta wyłożyć około 2 cm warstwę śmietanki, na niej ułożyć serduszkowe słupki (szpicem do góry) i resztą śmietanki wypełnić pozostałe przestrzenie, aż do wyrównania wierzchu ciasta.

Ciasto włożyć do lodówki na parę godzin do stężenia. Po odwróceniu rolady, oblać ją polewą czekoladową.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print