Niezwykle delikatna rolada z uroczą niespodzianką w środku. Kakaowy biszkopt idealnie współgra ze słodką śmietanką i galaretką. Tylko pozornie skomplikowana w wykonaniu, więc polecam na każdą okazję ;)
------------------------------------------------------
Składniki biszkoptu:
- 4 jaja
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 szczypty proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
- szczypta soli
- 3 czubate łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka oleju
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając dodać cukry. Dodać żółtka, olej, krótko zmiksować na wolnych obrotach, następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia składników.
Blaszkę o
wymiarach 25x35 cm wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu
ciasto wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut, zdjąć pergamin.
Formę keksową o wymiarach 12x25 cm wyłożyć folią aluminiową, a następnie dno i boki
biszkoptem. Jeśli ciasta po bokach jest za dużo, należy odciąć, by było równe z wysokością boków foremki.
Dodatkowo:
- 3 opakowania czerwonej galaretki
- 0,75 litra wrzątku
- polewa czekoladowa
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przelać do 3 szklanek o pojemności 250ml, schłodzić i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Szklanki z zastygniętymi galaretkami zanurzyć na 2 minuty w dość ciepłej wodzie, następnie głęboko obkrawając je nożem po bokach, wyjąć galaretki ze szklanki. Foremką w kształcie serduszka wykroić serduszkowe słupki. Odłożyć je na talerz i wstawić do lodówki.
Masa śmietankowa:
- 0,6 litra śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego
- 2,5 łyżki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier i przestudzoną żelatynę. Na spód uformowanego ciasta wyłożyć około 2 cm warstwę śmietanki, na niej ułożyć serduszkowe słupki (szpicem do góry) i resztą śmietanki wypełnić pozostałe przestrzenie, aż do wyrównania wierzchu ciasta.
Ciasto włożyć do lodówki na parę godzin do stężenia. Po odwróceniu rolady, oblać ją polewą czekoladową.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz