Ciemne ciasto przełożone słodką masą truflową i delikatną masą śmietankową, przełamane nutką kwaśnego dżemu, znajdzie na pewno wielu zwolenników. Przepis podglądnięty u Mileny, podaję z moimi zmianami, polecam gorąco.
----------------------------------------------------
Składniki ciasta:
- 200 g masła
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 180 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- 3 łyżki kakao
Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło zmiksować z cukrem, dodając po jednym jajku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i stopniowo połączyć z masą jajeczną, na końcu wlać mleko. Ciasto przelać na przygotowaną blachę o wym. 33 x 21cm. Piec około 35 minut w temp. 170ºC do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty. Każdy z blatów posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
Obie części galaretki rozpuścić w 100 ml wody każdą i ostudzić.
Składniki masy truflowej:
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g cukierków czekoladowych Trufle
- 250 g serka mascarpone
- pół opakowania galaretki przezroczystej
Do rondelka wlać śmietankę i wsypać posiekane trufle. Całość podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż cukierki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Nie dopuścić do wrzenia. Masę wystudzić. Do zimnej masy dodać serek mascarpone i schłodzoną, ale jeszcze płynną galaretkę. Całość zmiksować na jednolitą masę, wyłożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem.
Składniki masy śmietankowej:
- 400 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- pół opakowania galaretki przezroczystej
- 3 łyżki cukru pudru
Schłodzoną śmietanę ubić na wysokich obrotach miksera do sztywności, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone oraz zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Wymieszać i wyłożyć na drugi blat ciasta. Całość posypać startą czekoladą. Ciasto odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Udanych wypieków ;)
mam smaka...mniamniam
OdpowiedzUsuń