poniedziałek, 5 kwietnia 2021

Przysmak Sułtana

 

Ciemne ciasto przełożone słodką masą truflową i delikatną masą śmietankową, przełamane nutką kwaśnego dżemu, znajdzie na pewno wielu zwolenników. Przepis podglądnięty u Mileny, podaję z moimi zmianami, polecam gorąco.

----------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 200 g masła 
  • 5 jajek 
  • 150 g cukru
  • 180 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki kakao

 Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

 Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło zmiksować z cukrem, dodając po jednym jajku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i stopniowo połączyć z masą jajeczną, na końcu wlać mleko. Ciasto przelać na przygotowaną blachę o wym. 33 x 21cm. Piec około 35 minut w temp. 170ºC do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty. Każdy z blatów posmarować dżemem z czarnej porzeczki.

Obie części galaretki rozpuścić w 100 ml wody każdą i ostudzić.

 Składniki masy truflowej:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g cukierków czekoladowych Trufle
  • 250 g serka mascarpone
  • pół opakowania galaretki przezroczystej

Do rondelka wlać śmietankę i wsypać posiekane trufle. Całość podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż cukierki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Nie dopuścić do wrzenia. Masę wystudzić. Do zimnej masy dodać serek mascarpone i schłodzoną, ale jeszcze płynną galaretkę. Całość zmiksować na jednolitą masę, wyłożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem.

Składniki masy śmietankowej:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • pół opakowania galaretki przezroczystej
  • 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: 50 g czekolady

Schłodzoną śmietanę ubić na wysokich obrotach miksera do sztywności, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone oraz zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Wymieszać i wyłożyć na drugi blat ciasta. Całość posypać startą czekoladą. Ciasto odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Udanych wypieków ;)

1 komentarz:

Print