Ciasteczka z masłem orzechowym, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, niezwykle aromatyczne. Długo zachowują świeżość. Przepis od Ani, polecam gorąco.
--------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 100 g masła orzechowego
- 100 g masła
- 1/2 szk. cukru
- 1 szk. mąki pszennej
- 1 średnie jajko
- pół płaskiej łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół tabliczki czekolady lub pół szklanki groszków czekoladowych
Dodatkowo: pół tabliczki białej czekolady
Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i dokładnie zagnieść. Wmieszać posiekaną czekoladę lub groszki. Z ciasta odrywać kawałki o wadze około 35g i formułować kulki. Każdą spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej pergaminem, zachowując odstępy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-17 minut w temp. 190°C do lekkiego zarumienienia ciastek na brzegach.
Po upieczeniu wyjąć formę z ciastkami i przestudzić. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować ciasteczka.
Udanych wypieków :)
ojjjj to już wiem, co robię w weekend :D
OdpowiedzUsuń