wtorek, 8 lutego 2022

Chatka Baby Agi

Każdy zna chatkę Baby Jagi, czy też Chatkę Puchatka. Podstawową wersję i wykonanie krok po kroku można znaleźć u mnie na blogu. Tym razem postanowiłam jednak troszeczkę podkręcić przepis i wyszło dosyć niebanalnie. Dzięki użyciu mascarpne sernik jest bardzo aksamitny, a towarzystwo kajmaku i galaretki sprawia, że jest wyjątkowy w smaku. Polecam gorąco:)

------------------------------

Składniki masy serowej

  • 750 g serka mascarpone
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  •  36 sztuk herbatników 
  • puszka masy kajmakowej
  •  polewa czekoladowa
  •  1 op. galaretki truskawkowej 

Galaretkę rozpuścić w szklance wody, przelać do prostokątnego pojemnika i odstawić do całkowitego stężenia. Wyciąć paski szerokości 1 cm o długości naszego sernika.

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, na końcu dodając po łyżce serek mascarpone.

Herbatniki ułożyć na folii aluminiowej - 3 rzędy po 6 herbatników. Rozsmarować masę kajmakową i przykryć drugą warstwą herbatników. Na całości rozsmarować masę serową, wzdłuż ułożyć pasek z galaretki, delikatnie wciskając w środek. Pomagając sobie folią aluminiową unieść boki ciasta tworząc trójkąt (lub trapez ;)). Całość zawinąć w folię i umieścić w lodówce na kilka godzin, do całkowitego stężenia. Po tym czasie sernik oblać polewą czekoladową i udekorować. 

Udanych!

2 komentarze:

Print