Każdy zna chatkę Baby Jagi, czy też Chatkę Puchatka. Podstawową wersję i wykonanie krok po kroku można znaleźć u mnie na blogu. Tym razem postanowiłam jednak troszeczkę podkręcić przepis i wyszło dosyć niebanalnie. Dzięki użyciu mascarpne sernik jest bardzo aksamitny, a towarzystwo kajmaku i galaretki sprawia, że jest wyjątkowy w smaku. Polecam gorąco:)
------------------------------
Składniki masy serowej
- 750 g serka mascarpone
- 1 niepełna szklanka cukru pudru
- 150 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 36 sztuk herbatników
- puszka masy kajmakowej
- polewa czekoladowa
- 1 op. galaretki truskawkowej
Galaretkę
rozpuścić w szklance wody, przelać do prostokątnego pojemnika i odstawić do
całkowitego stężenia. Wyciąć paski szerokości 1 cm o długości naszego sernika.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, na końcu dodając po łyżce serek mascarpone.
Herbatniki ułożyć na folii aluminiowej - 3 rzędy po 6 herbatników. Rozsmarować masę kajmakową i przykryć drugą warstwą herbatników. Na całości rozsmarować masę serową, wzdłuż ułożyć pasek z galaretki, delikatnie wciskając w środek. Pomagając sobie folią aluminiową unieść boki ciasta tworząc trójkąt (lub trapez ;)). Całość zawinąć w folię i umieścić w lodówce na kilka godzin, do całkowitego stężenia. Po tym czasie sernik oblać polewą czekoladową i udekorować.
Udanych!
Wygląda przepyyyyyysznie!
OdpowiedzUsuńPyszności! Szacunek za całą konstrukcję ;)
OdpowiedzUsuń