Trufle są bardzo szybkie w przygotowaniu, rozpływają się w ustach i niezwykle ciężko poprzestać na jednej. Idealne na co dzień i od święta. Przepis wyszukany w internecie. Gorąco polecam.
--------------------------------------------------------------------------
Składniki (około 25 szt.):
- 200g pokruszonych herbatników maślanych
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100g roztopionej czekolady gorzkiej
- 100g serka mascarpone
- kilka kropli aromatu migdałowego
Dodatkowo:
- 100g czekolady deserowej
- pół łyżki oleju roślinnego
- ozdobna posypka
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć, dodać cukier waniliowy, aromat, roztopioną czekoladę oraz serek mascarpone, wszystko ze sobą dokładnie wymieszać i zagnieść. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze. Zanurzyć w roztopionej czekoladzie wymieszanej z olejem, odłożyć na pergamin i udekorować ozdobną posypką. Schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Udanych!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz