poniedziałek, 3 stycznia 2022

Trufle czekoladowe z mascarpone

Trufle są bardzo szybkie w przygotowaniu, rozpływają się w ustach i niezwykle ciężko poprzestać na jednej. Idealne na co dzień i od święta. Przepis wyszukany w internecie. Gorąco polecam.

 --------------------------------------------------------------------------

Składniki (około 25 szt.):

  • 200g pokruszonych herbatników maślanych
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100g roztopionej czekolady gorzkiej
  • 100g serka mascarpone
  • kilka kropli aromatu migdałowego 

Dodatkowo:

  • 100g czekolady deserowej
  • pół łyżki oleju roślinnego
  • ozdobna posypka 

Wykonanie: 

Herbatniki pokruszyć, dodać cukier waniliowy, aromat, roztopioną czekoladę oraz serek mascarpone, wszystko ze sobą dokładnie wymieszać i zagnieść. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze. Zanurzyć w roztopionej czekoladzie wymieszanej z olejem, odłożyć na pergamin i udekorować ozdobną posypką. Schłodzić w lodówce przez około godzinę. 

Udanych!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print