Sernik tysiąca smaków to dobre rozwiązanie dla niezdecydowanych, bowiem każdy znajdzie tam coś pysznego dla siebie. Prym wiedzie sernik, w towarzystwie maku, czekolady i kajmaku. Jest prosty w przygotowaniu i ładnie się prezentuje. Polecam!
-------------------------------------------------
Spód:
- 200g pokruszonych herbatników
- 100 g masła
- 2 łyżki wody
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć pergaminem. Masło roztopić w rondelku, dodać herbatniki i wodę, wymieszać i wsypać na dno formy, tworząc delikatny rant. Odstawić do lodówki.
Masa serowa:
- 900g twarogu sernikowego
- 150g cukru
- 5 jajek
- 100g roztopionego masła
- op. budyniu waniliowego
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml mleka
- 200 g gotowej masy kajmakowej
- 200 g masy makowej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100g twarogu sernikowego
Masę serową podzielić na 4 równe części. Do jednej dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę z mlekiem, do drugiej masę kajmakową, do trzeciej masę makową wymieszaną z mąką, do czwartej twaróg. Wszystkie masy delikatnie wymieszać.
Na schłodzony spód w formie wykładać na przemian po dwie łyżki porcji poszczególnych mas, aż do wyczerpania składników. Sernik wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec najpierw 20 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 140°C i piec 50 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Polewa:
- 200 g masy kajmakowej
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić, by napęczniała. Masę kajmakową i śmietankę podgrzewać w rondelku na małym ogniu. Na koniec dodać żelatynę i wymieszać. Przestudzoną polewą polać sernik i udekorować.
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz