poniedziałek, 21 lutego 2022

Ptysie kajmakowe


 


Bardzo leciutkie ciasto parzone, przełożone kremem kajmakowym. Tylko pozornie trudne do wykonania, jednak w efekcie, dosyć proste i przyjemne. Jeśli ptysie mają zagościć na przyjęciu, radzę krem wzbogacić dodatkiem żelatyny. Polecam gorąco.

----------------------

Składniki na ptysie:

  • 190 g mąki
  • 130 g masła
  • 1 szk. wody
  • 4 średnie jajka

Do garnka wlać wodę, dodać masło. Całość podgrzewać, aż masło się rozpuści, następnie zagotować. Naczynie przebrać na chwilę z palnika i wsypać całą mąkę. Energicznie wymieszać drewnianą łyżką, tak by nie było grudek. Garnek ponownie postawić na palniku ustawionym na bardzo małej mocy i mieszać całość przez około jedną minutę, aż masa zacznie sama odchodzić od ścianek naczynia. Ostudzić.

Do całkiem przestudzonego ciasta dodawać po jednym jajku i dokładnie zmiksować po każdym dodaniu.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki i na blaszkę wyłożoną pergaminem wyciskać gniazdka o średnicy około 4 cm. Miedzy ptysiami zachować odstępy, ponieważ ciasto podczas pieczenia bardzo mocno wyrasta.

Formę z ptysiami umieścić na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 200°C. (opcja pieczenia: góra/dół) i piec przez 25-30 minut. Drzwi piekarnika uchylić dopiero po upieczeniu ptysiów. Wcześniejsze uchylenie drzwiczek spowoduje opadnięcie ciasta.

Krem kajmakowy:

  •  500 g serka mascarpone 
  • puszka masy kajmakowej

Serek mascarpone utrzeć mikserem, dodać masę kajmakową. Zimne ptysie przekroić wzdłuż. Przełożyć masą kajmakową, oprószyć cukrem pudrem. Schłodzić.

Udanych wypieków ;)

1 komentarz:

Print