Bardzo szybkie w przygotowaniu i idealne w swej prostocie ciasto z truskawkami i kruszonką. Jest wilgotne, jego słodycz przełamują owoce, a całość zwieńczona jest pachnącą migdałami kruszonką. Przepis podglądnięty u Ani, polecam gorąco!
-------------------------------------
Składniki ciasta:
- 320 g mąki tortowej
- 200 g oleju
- 5 średnich jajek
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 800 g truskawek
Nagrzać piekarnik do 180°C, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Do średniej wielkości szklanego naczynia wbić jajka, dodać cukier i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut do uzyskania puszystej masy. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego i cienką strużką wlać olej, przez cały czas miksując.
Mąkę i proszek do pieczenia dodać do masy jajecznej i wymieszać silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką do połączenia składników.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć pergaminem, dno i boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone truskawki.
Składniki kruszonki:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
- ½ op. cukru migdałowego
Składniki kruszonki połączyć ze sobą, obsypać truskawki.
Ciasto piec 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika. Po 10 minutach otworzyć drzwi do połowy, a po chwili wyjąć ciasto z pieca. Ciasto wyjąć z foremki i przełożyć na kratkę do przestudzenia.
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz