Ciasto szybkie w przygotowaniu, efektowne i niezbyt słodkie, idealne na nadchodzące święta i inne okazje. Przepis podejrzany w Cukierence, polecam!
--------------------------
Ciasto:
- 6 dużych jajek
- 180g cukru
- 200g majonezu
- 360g mąki tortowej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 250g świeżego szpinaku
Do blendera przełożyć szpinak, dodać majonez i zmiksować, odstawić.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec wsypać cukier, dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie jednolita masa. Dodać masę szpinakową i wymieszać szpatułką do połączenia składników. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier waniliowy i ponownie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki o wym. 25x35cm, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut w temp. 180°C na funkcji góra-dół. Ostudzić.
Z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę. Następnie odciąć cienki kawałek ciasta i pokruszyć go do miseczki. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na dwie równe części. Jedną część ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Do nasączenia:
- 120ml syropu po brzoskwiniach (z puszki)
- 60ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
- 500g gotowego sera na sernik
- 500ml schłodzonej śmietanki 30%
- 90g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka 820g)
- 2 op. galaretki o smaku brzoskwiniowym
- 300ml gorącej wody
Brzoskwinie odsączyć, zachowując syrop do ponczu (120ml). Owoce pokroić na kawałeczki.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić.
Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać ser, wymieszać. Następnie dodać zimną, płynną galaretkę i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać szpatułką.
Na ciasto w blaszce wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta i nasączyć je pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Schłodzić.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz