Ciasto kruche z bogatym wnętrzem, skrywające warstwę sezamu i słodkiej chałwy, przełamane nutką kwaśnej porzeczki. Przepis od Anuli, polecam gorąco!
------------------------
Ciasto kruche:
- 3 szk. mąki pszennej
- 1/4 szk. cukru pudru
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować, przełożyć do wyłożonych pergaminem 2 blaszek o wymiarach 25x35 cm.
Masa sezamowa:
- 1 czubata szklanka sezamu
- 1/4 szk. cukru
- 40 g masła
- 2 łyżki miodu
Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku, dodać sezam i chwilę razem przesmażyć.
Przygotowaną ciepłą masę przełożyć na rozwałkowane ciasto do jednej z blaszek. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
Masa kokosowa:
- 2/3 szk. cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Na końcu dodać wiórki i wymieszać.
Dodatkowo: słoik dżemu z czarnej porzeczki
Rozwałkowaną, drugą część ciasta posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
Masa z chałwy:
- 1/2 szk. cukru pudru
- 250 g chałwy waniliowej pokruszonej
- 200 g miękkiego masła
Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem.
Przechowywać w lodówce, kroić najlepiej na drugi dzień.
Udanych wypieków;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz