Łatwe w przygotowaniu, niepozorne z wyglądu, ale bardzo smaczne, wilgotne, najeżone bakaliami ciasto. To taki "lepszy makowiec"... Miłośnicy maku będą zachwyceni. Polecam!
------------------------------
Składniki:
- 400g maku
mielonego (w torebce)
- 1,5 szk. cukru pudru
- 2 szk. mleka 3,2 %
- 8 jajek
- 200g masła
- 200g kaszy manny (sypka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
- 5 dużych jabłek - startych na tarce o grubych oczkach
- około 1-2 szk. ulubionych bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, żurawina, orzechy)
Sposób przygotowania:
Mak zalać mlekiem, chwilę gotować na wolnym ogniu, mieszając żeby się nie przypalił. Ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mak, olejek i zmiksować.
Kaszę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy makowej, zmiksować.
Dodać bakalie oraz starte jabłka, wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę 25×35cm wyłożoną pergaminem, wyrównać. Piec w 175 st. C przez ok. 60 minut.
Polewa: 100 g białej czekolady, 80ml śmietany 30%
Śmietanę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia. Dodać czekoladę połamaną na kawałki, odczekać minutę, po czym dokładnie wymieszać. Przestudzić i oblać ciasto.
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz