sobota, 11 marca 2023

Japoniec II

Łatwe w przygotowaniu, niepozorne z wyglądu, ale bardzo smaczne, wilgotne, najeżone bakaliami ciasto. To taki "lepszy makowiec"...  Miłośnicy maku będą zachwyceni. Polecam!

------------------------------

Składniki:

  • 400g  maku mielonego (w torebce)
  • 1,5 szk. cukru pudru
  • 2 szk. mleka 3,2 %
  • 8 jajek
  • 200g masła
  • 200g kaszy manny (sypka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • 5 dużych jabłek - startych na tarce o grubych oczkach
  • około 1-2 szk. ulubionych bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, żurawina, orzechy)

Sposób przygotowania:

Mak zalać mlekiem, chwilę gotować na wolnym ogniu, mieszając żeby się nie przypalił. Ostudzić.

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mak, olejek i zmiksować.

Kaszę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy makowej, zmiksować.

Dodać bakalie oraz starte jabłka, wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę 25×35cm wyłożoną pergaminem, wyrównać. Piec w 175 st. C przez ok. 60 minut.

Polewa: 100 g białej czekolady, 80ml śmietany 30%

Śmietanę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia. Dodać czekoladę połamaną na kawałki, odczekać minutę, po czym dokładnie wymieszać. Przestudzić i oblać ciasto.

Udanych wypieków ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print