Szybkie w wykonaniu, proste i zarazem bardzo smaczne ciasto z jagodami. Przywołujące smak i zapach lata, idealne! Przepis podglądnięty u Doroty, polecam gorąco!
----------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
- 400g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 220g zimnego masła
- 190g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do przygotowanej blaszki o wymiarach 23 x 34 cm, wyrównać, włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
Nadzienie jagodowe:
- 500 g jagód: świeżych lub mrożonych (mrożonych nie rozmrażamy)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na podpieczony spód. Z lodówki wyjąć pozostałą kruszonkę i równomiernie posypać po wierzchu.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz