------------------------------------------
Składniki biszkoptu:
- 5 jajek
- 3/4 szk. cukru
- 2/3 szk. mąki tortowej
- 1/3 szk. kakao
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając łyżka po łyżce cukier i żółtka. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki do połączenia składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy o wym. 23x28cm, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Dodatkowo:
- 0,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 2 szklankach gorącej wody
- paczka okrągłych biszkoptów
Na pierwszy blat ciasta rozłożyć pokrojone truskawki, zalać tężejącą galaretką, gdy stężeje, ułożyć na niej biszkopty.
Składniki kremu:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w szklance wody
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec dodać lekko tężejącą galaretkę. Krem przełożyć na biszkopty, wyrównać.
Dodatkowo:
- puszka masy kajmakowej
- prażone płatki migdałowe
Na wierzchu położyć drugi blat ciasta, rozsmarować kajmak i obsypać prażonymi migdałami.
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz