Torcik serowo truskawkowy, aksamitny w smaku, idealnie słodki, doskonały. Odrobinę czasochłonny, ale wart efektu końcowego. Przepis ze strony Domowe Wypieki, podaję z moimi małymi zmianami. Polecam gorąco!
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt:
- 2 jajka
- ¼ szk. mąki pszennej
- ¼ szk. mąki ziemniaczanej
- ⅓ szk. cukru
- 1 łyżka wody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo: 4 łyżki dżemu truskawkowego
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i po jednym żółtku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć pergaminem, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ostudzić. Przełożyć na paterę, po ostudzeniu posmarować biszkopt dżemem.
Krem truskawkowo- serowy:
- 200 g świeżych truskawek
- 250 g twarogu z wiaderka
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 50 g cukru
- 200 g śmietany 30%
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Połowę truskawek zmiksować z cukrem na puree. Dodać twaróg i ponownie zmiksować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu truskawkowo- serowego i wymieszać, a następnie wmieszać do reszty kremu. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do kremu. Drugą połowę truskawek pokroić w kostkę i dodać do kremu. Gotowy krem przełożyć do miski wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aż krem dobrze stężeje, po czym wyłożyć na środek biszkoptu.
Masa serowa:
- 500 g twarogu z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego- 400 g
- 200 g śmietany 30%
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Twaróg, mascarpone i mleko skondensowane zmiksować na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
Ciasto wyciągnąć z lodówki. Założyć obręcz do tortu i wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aż masa dobrze stężeje.
Galaretka:
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 100 g truskawek
Dodatkowo do dekoracji: kilka truskawek do dekoracji, biała czekolada, cukrowe perełki
Truskawki
zmiksować na puree. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Ostudzić, następnie
dodać zmiksowane truskawki. Zimną galaretkę wylać na masę serową. Ciasto
wstawić do lodówki, aby galaretka stężała. Ozdobić truskawkami, wiórkami białej czekolady i perełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz