----------------------------
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 200 g margaryny
- 125 ml mleka
- 1 szk. cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 szk. mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
- paczka herbatników kakaowych
Margarynę, mleko, cukier i kakao podgrzać w rondelku, do rozpuszczenia wszystkich składników. Wystudzić. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą kakaową. Wyłożyć do przygotowanej formy o wym. 24x24cm i piec w temp. 170°C przez około 50 min. do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat ułożyć w formie, posmarować dżemem.
Składniki na krem kajmakowy:
- 200 g masła
- 380 g masy kajmakowej
Miękkie masło zmiksować przez chwilkę, następnie dodać po łyżce kajmak. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremu, ułożyć herbatniki i przykryć pozostałym kremem. Drugi blat ciasta posmarować dżemem i ułożyć dżemem do dołu na kremie.
Składniki na polewę:
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g czekolady deserowej
Śmietanę zagotować w rondelku, wyłączyć. Dodać połamaną czekoladę, po minucie energicznie wymieszać. Po lekkim przestudzeniu oblać wierzch ciasta. Schłodzić w lodowce.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz