niedziela, 22 października 2023

Malinowy tort oreo


Odrobinę czasochłonny, ale wart efektu końcowego. Aksamitny w smaku, idealnie słodki, rozpływający się w ustach. Polecam!

----------------------------------------------

Spód ciasteczkowy:

·      350 g ciasteczek oreo

·      100g masła

Masło roztopić i ostudzić. Ciasteczka zblendować na pył, dodać do masła i wymieszać.  

Obręcz od tortownicy ułożyć na paterze, wsypać ciasteczka i delikatnie ugnieść. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowania kremu.

Krem oreo:

·      200 g białej czekolady

·      400ml śmietanki 30%

·      250 g serka mascarpone

·      2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 70 ml gorącej wody

·      100g ciasteczek oreo

 Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone, wymieszać. Następnie wlać czekoladę i zmiksować do połączenia. Przestudzoną żelatynę wymieszać z łyżką masy i wlać do pozostałej części kremu i szybko ze sobą połączyć. Dodać pokrojone ciasteczka i wymieszać łyżką. Masę wylewać na ciasteczkowy spód i wyrównać. Schłodzić w lodówce przez około 3 godz.


Mus truskawkowy:

·      400g malin świeżych lub mrożonych 

·      1op. galaretki malinowej

Maliny zblendować, zagotować w rondelku, wyłączyć. Dodać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Lekko tężejący mus wylać na krem i ponownie odstawić do całkowitego stężenia na ok 2 godz.

Dodatkowo:

·      200 ml śmietany 30%

·      1 łyżka cukru pudru

·      1 płaska łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody

Śmietanę ubić na sztywny krem, dodać cukier puder i zimną żelatynę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować wierzch ciasta rozetkami i ciasteczkami oreo.

 

Udanych! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print