Biszkopt z bakaliami, gotowany sernik z delicjami, a całość przykryta orzeźwiającą galaretką z brzoskwiniami. Eksplozja smaków w jednym kawałku. Przepis podglądnięty w sieci, polecam gorąco!
------------------------------------------
Biszkopt bakaliowy:
- 4 białka
- 2 żółtka
- 1/2 szk. cukru
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 40 g wiórków kokosowych
- garść rodzynek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Do sztywnej piany dodać żółtka i wymieszać. Wsypać orzechy, wiórki, rodzynki, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.
Dno blachy o wym. 22x32cm wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170°C przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 200 ml mleka
- 1 i 3/4 szk. cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
Masło roztopić. Jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodawać ser i masło. Masę przełożyć do garnka i powoli podgrzewać doprowadzając do wrzenia.
Budynie rozpuścić w mleku. Wlać do gotującej masy, cały czas mieszając. Całość doprowadzić do wrzenia, aż do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z palnika, gdy masa serowa zagotuje się, wyraźnie zgęstnieje i przybierze postać jakby piankowego budyniu. Podczas gotowania należy uważać, bo masa łatwo się przypala.
Ponadto:
- duże opakowanie delicji pomarańczowych
- puszka brzoskwiń w syropie
- 2 op. galaretki pomarańczowej
- 1 filiżanka posłodzonej kawy
Składanie ciasta:
Na biszkopt wylać połowę ciepłej masy serowej. Delicje krótko moczyć w kawie i układać na powierzchni masy serowej czekoladą do góry. Na delicje wyłożyć pozostałą część masy serowej i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni. Ostudzić.
Brzoskwinie pokroić w kostkę, ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuścić w 3 szk. gorącej wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylać ją na brzoskwinie. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz