czwartek, 4 stycznia 2024

Sernik gotowany "Kora"

 

Biszkopt z bakaliami, gotowany sernik z delicjami, a całość przykryta orzeźwiającą galaretką z brzoskwiniami. Eksplozja smaków w jednym kawałku. Przepis podglądnięty w sieci, polecam gorąco!

------------------------------------------

Biszkopt bakaliowy:

  • 4 białka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szk. cukru
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 40 g wiórków kokosowych
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Do sztywnej piany dodać żółtka i wymieszać. Wsypać orzechy, wiórki, rodzynki, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.

Dno blachy o wym. 22x32cm wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170°C przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 200 ml mleka
  • 1 i 3/4 szk. cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 op. budyniu waniliowego bez cukru

Masło roztopić. Jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodawać ser i masło. Masę przełożyć do garnka i powoli podgrzewać doprowadzając do wrzenia.

Budynie rozpuścić w mleku. Wlać do gotującej masy, cały czas mieszając. Całość doprowadzić do wrzenia, aż do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z palnika, gdy masa serowa zagotuje się, wyraźnie zgęstnieje i przybierze postać jakby piankowego budyniu. Podczas gotowania należy uważać, bo masa łatwo się przypala.

Ponadto:

  • duże opakowanie delicji pomarańczowych
  • puszka brzoskwiń w syropie 
  • 2 op. galaretki pomarańczowej
  • 1 filiżanka posłodzonej kawy

Składanie ciasta:

Na biszkopt wylać połowę ciepłej masy serowej. Delicje krótko moczyć w kawie i układać na powierzchni masy serowej czekoladą do góry. Na delicje wyłożyć pozostałą część masy serowej i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni. Ostudzić.

Brzoskwinie pokroić w kostkę, ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuścić w 3 szk. gorącej wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylać ją na brzoskwinie. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Udanych wypieków ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print