niedziela, 7 stycznia 2024

Hukzulka


 Ciasto  Hukzulka, zwane również Hucułką, to połączenie kruchych placków z bezą i słodkiej masy kajmakowej. Pikanterii dodaje czarna porzeczka z orzechem włoskim w tle. Przepis z sieci, polecam gorąco!

----------------------

Składniki na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%

Dodatkowo:

  • 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
  • około 200 g posiekanych orzechów włoskich

Składniki na bezę owocową:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 szk. cukru
  • 1 op. różowego kisielu np. wiśniowego

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder, masło pokrojone w kostkę, żółtka oraz śmietanę. Szybko wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części, a od każdej z nich odciąć ok. 1/5 ciasta (na czas przygotowania ciasta schować w woreczku do zamrażalnika).

Przygotować dwie formy o wymiarach 23  cm x 33 cm,  następnie w każdej blaszce umieścić na spodzie kruche ciasto i wyrównać, nakłuć widelcem. Na każdym cieście rozsmarować dżem, a następnie posypać posiekanymi orzechami.

Białka ubić na sztywna pianę, dodając stopniowo, łyżka po łyżce cukier. Pod koniec ubijania wsypać kisiel w proszku i ubijać całość jeszcze przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach. Ubite białka przełożyć na każdy blat ciasta, a na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st. C z termoobiegiem przez ok. 30 minut, do czasu upieczenia się bezy i zrumienienia kruchego ciasta. Ostudzić.

Składniki na krem:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 puszka masy krówkowej – 510 g

Masło ubić na puszystą masę. Kolejno, cały czas miksując, dodawać łyżka po łyżce masę krówkową i miksować tylko do czasu połączenia się składników.

Na jednym blacie ciasta wyłożyć krem, wyrównać. Następnie na wierzch nałożyć drugi blat ciasta. Ciasto przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

 Udanych wypieków ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print