Ciasto Hukzulka, zwane również Hucułką, to połączenie kruchych placków z bezą i słodkiej masy kajmakowej. Pikanterii dodaje czarna porzeczka z orzechem włoskim w tle. Przepis z sieci, polecam gorąco!
----------------------
Składniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 200 g masła
- 6 żółtek
- 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
Dodatkowo:
- 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
- około 200 g posiekanych orzechów włoskich
Składniki na bezę owocową:
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 szk. cukru
- 1 op. różowego kisielu np. wiśniowego
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder, masło pokrojone w kostkę, żółtka oraz śmietanę. Szybko wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części, a od każdej z nich odciąć ok. 1/5 ciasta (na czas przygotowania ciasta schować w woreczku do zamrażalnika).
Przygotować dwie formy o wymiarach 23 cm x 33 cm, następnie w każdej blaszce umieścić na spodzie kruche ciasto i wyrównać, nakłuć widelcem. Na każdym cieście rozsmarować dżem, a następnie posypać posiekanymi orzechami.
Białka ubić na sztywna pianę, dodając stopniowo, łyżka po łyżce cukier. Pod koniec ubijania wsypać kisiel w proszku i ubijać całość jeszcze przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach. Ubite białka przełożyć na każdy blat ciasta, a na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st. C z termoobiegiem przez ok. 30 minut, do czasu upieczenia się bezy i zrumienienia kruchego ciasta. Ostudzić.
Składniki na krem:
- 200 g miękkiego masła
- 1 puszka masy krówkowej – 510 g
Masło ubić na puszystą masę. Kolejno, cały czas miksując, dodawać łyżka po łyżce masę krówkową i miksować tylko do czasu połączenia się składników.
Na jednym blacie ciasta wyłożyć krem, wyrównać. Następnie na wierzch nałożyć drugi blat ciasta. Ciasto przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz