środa, 7 sierpnia 2013

Sernik z agrestem


Czy macie jeszcze w swoich ogródkach agrest? Jeśli tak, polecam Wam sernik inny, niż wszystkie :) Niestety nie potrafię przypomnieć sobie źródła tego przepisu, natknęłam się na niego dawno temu, w poszukiwaniu sposobu na te zielone cudeńka. Sam sernik... jak dla mnie, to świetne połączenie smaków, puszysta masa serowa przełamana słodko- kwaśnym agrestem, kokosowa piana, wszystko zwieńczone kakaową posypką... Spróbujecie? :)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
  • 3 szk. mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 żółtka
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
Z podanych składników (oprócz kakao) szybko zagnieść ciasto. Do 1/3 części dodać kakao, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.

Składniki masy serowej:
  • 1/2 kg twarogu półtłustego, 3-krotnie zmielonego
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.

Składniki masy kokosowej:
  • 3 białka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • około 100 g. wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec powoli dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wmieszać wiórki kokosowe.

Dodatkowo: 1/2 kg słodkiego agrestu

Na przygotowaną blachę o wym. 20x32cm rozwałkować jasne ciasto, wyłożyć masę serową, a na niej rozłożyć umyty i osuszony agrest, delikatnie wcisnąć. Równomiernie rozłożyć masę kokosową, a na nią, na tarce o dużych oczkach zetrzeć ciemne ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print