poniedziałek, 3 lutego 2014

Placek orzechowo-kokosowy z jabłkami





Zima w pełni, zatęskniłam za sadem pachnącym i mieniącym się czerwonymi jabłkami. Póki co, pozostaje spacer po jabłka do piwnicy i ciasto... ku pokrzepieniu serc. Przepis na ten placek znalazłam TU, trzymałam się przepisu z wyjątkiem kremówki w cieście kruchym. Całość tworzy całkiem niezłą kompozycję smakową i wizualną, wartą zachodu. Pozdrawiam Was ciepło i polecam... :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto kruche:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, jedną rozwałkować i wyłożyć na dno przygotowanej formy o wymiarach 38 x 23cm.  Drugą schłodzić.

Masa jabłkowa:
  • 1,5 - 2kg jabłek
  • 2 galaretki o dowolnym smaku (użyłam cytrynowe)

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Udusić na patelni, aż do odparowania soku. Pod koniec dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Masę jabłkową rozsmarować na kruchym cieście.

Ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 15 dag cukru
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania, małymi porcjami dodać cukier. Wsypać mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na masę jabłkową.

Ciasto orzechowe:
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mielonych orzechów (u mnie laskowe)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo: 100 g czekolady gorzkiej + 1/3 kostka margaryny (rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, przestudzić)

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier. Dodać żółtka, następnie wsypać orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i rozprowadzić na masie kokosowej.

Na sam wierzch ułożyć drugą część rozwałkowanego ciasta kruchego. Całość piec w temp. 180°C przez około 50 minut. Po ostudzeniu odwrócić ciasto "do góry nogami" i udekorować polewą.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print