Zima w pełni, zatęskniłam za sadem pachnącym i mieniącym się czerwonymi jabłkami. Póki co, pozostaje spacer po jabłka do piwnicy i ciasto... ku pokrzepieniu serc. Przepis na ten placek znalazłam TU, trzymałam się przepisu z wyjątkiem kremówki w cieście kruchym. Całość tworzy całkiem niezłą kompozycję smakową i wizualną, wartą zachodu. Pozdrawiam Was ciepło i polecam... :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto kruche:
- 30 dag mąki
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, jedną rozwałkować i wyłożyć na dno przygotowanej formy o wymiarach 38 x 23cm. Drugą schłodzić.
Masa jabłkowa:
- 1,5 - 2kg jabłek
- 2 galaretki o dowolnym smaku (użyłam cytrynowe)
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Udusić na patelni, aż do odparowania soku. Pod koniec dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Masę jabłkową rozsmarować na kruchym cieście.
Ciasto kokosowe:
- 4 białka
- 15 dag cukru
- 15 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania, małymi porcjami dodać cukier. Wsypać mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na masę jabłkową.
Ciasto orzechowe:
- 4 jajka
- 15 dag cukru
- 15 dag mielonych orzechów (u mnie laskowe)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo: 100 g czekolady gorzkiej + 1/3 kostka margaryny (rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, przestudzić)
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier. Dodać żółtka, następnie wsypać orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i rozprowadzić na masie kokosowej.
Na sam wierzch ułożyć drugą część rozwałkowanego ciasta kruchego. Całość piec w temp. 180°C przez około 50 minut. Po ostudzeniu odwrócić ciasto "do góry nogami" i udekorować polewą.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz