wtorek, 11 lutego 2014

Sernik z pierniczkami


Przepis na ten sernik spotykałam na wielu blogach i wiedziałam, że upieczenie go jest kwestią czasu. Sernik jest prosty i szybki w wykonaniu, a te bogate wnętrze sprawia, że jest warty wypróbowania i powrotów... ;) Polecam gorąco.

Inspiracja: Sernik z pierniczkami, podaję z moimi małymi zmianami
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na spód ciasteczkowy:
  • 220 g herbatników pełnoziarnistych
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • pół łyżeczki cynamonu

Herbatniki pokruszyć, wymieszać z kakao i cynamonem. Wlać roztopione masło i połączyć tak, by powstał "mokry piasek". Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć pergaminem. Równomiernie rozsypać masę ciasteczkową, wyrównać, docisnąć, odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
  • 75 dag twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 2 czubate łyżki budyniu waniliowego
  • 1 opak. cukru waniliowego (16g)
  • 3/4 szk. cukru
  • 4 jajka
  • kilka kropel aromatu rumowego i waniliowego
  • ok. 200 g pierniczków nadziewanych w czekoladzie

Dodatkowo: polewa czekoladowa tj. 100g czekolady deserowej + 1/4 kostki margaryny (rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, przestudzić)

Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, aromatami. Dodać budyń i twaróg, krótko zmiksować. Połowę masy wylać na spód ciasteczkowy, następnie ułożyć pierniczki i przykryć drugą połową masy serowej. Piec w temp. 160°C przez około 60-70 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu oblać polewą czekoladową i wstawić do lodówki na kilka godzin. 

Udanych wypieków ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print