Przepis na ten sernik spotykałam na wielu blogach i wiedziałam, że upieczenie go jest kwestią czasu. Sernik jest prosty i szybki w wykonaniu, a te bogate wnętrze sprawia, że jest warty wypróbowania i powrotów... ;) Polecam gorąco.
Inspiracja: Sernik z pierniczkami, podaję z moimi małymi zmianami
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na spód ciasteczkowy:
- 220 g herbatników pełnoziarnistych
- 70 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki kakao
- pół łyżeczki cynamonu
Herbatniki pokruszyć, wymieszać z kakao i cynamonem. Wlać roztopione masło i połączyć tak, by powstał "mokry piasek". Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć pergaminem. Równomiernie rozsypać masę ciasteczkową, wyrównać, docisnąć, odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
- 75 dag twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
- 2 czubate łyżki budyniu waniliowego
- 1 opak. cukru waniliowego (16g)
- 3/4 szk. cukru
- 4 jajka
- kilka kropel aromatu rumowego i waniliowego
- ok. 200 g pierniczków nadziewanych w czekoladzie
Dodatkowo: polewa czekoladowa tj. 100g czekolady deserowej + 1/4 kostki margaryny (rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, przestudzić)
Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, aromatami. Dodać budyń i twaróg, krótko zmiksować. Połowę masy wylać na spód ciasteczkowy, następnie ułożyć pierniczki i przykryć drugą połową masy serowej. Piec w temp. 160°C przez około 60-70 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu oblać polewą czekoladową i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz