sobota, 18 stycznia 2014

Tort makowy


Dzisiaj był wyjątkowy dzień, 60-te urodziny mojej Mamy :) Na tę okoliczność chciałam przygotować coś naprawdę dobrego. Wśród wielu pomysłów, wygrał tort makowy. Leciutki, pachnący, soczysty. Z naszym ulubionym makiem i brzoskwiniami. Istotnym walorem jest subtelny dodatek rumu, dzięki czemu całość świetnie się komponuje i smakuje. Tort równie łatwo jak się robi, tak i znika. Polecam gorąco :)

Inspiracja: Tort makowy z brzoskwiniami, podaję z moimi małymi zmianami

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:
  • 50 g masła
  • 3/4 szk. cukru
  • 6 jajek
  • 1 szk. mąki pszennej
  • 150 g suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać połowę cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru na puszysty krem i dodać do białek. Dodać aromat migdałowy i roztopione masło. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem, dodać w trzech partiach do utartych jaj. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej pergaminem (tylko dno). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 50 minut w temp. 160-180°C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić w poziomie 2 razy.

Masa:
  • 1/2 szk. drobnych rodzynek
  • 100 ml rumu
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • puszka brzoskwiń (2-3 połówki zostawić do dekoracji)
Rodzynki sparzyć, zalać rumem i odstawić (najlepiej zrobić to przed pieczeniem biszkoptu). Odsączyć, zachowując rum i wymieszać go z 3/4 szk. zalewy z brzoskwiń.

Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.

Żelatynę zalać 1/2 szk. zimnej wody, odstawić na 10 minut aż napęcznieje. Dodać do niej 3 łyżki rumowo - brzoskwiniowej zalewy, wymieszać. Podgrzać w rondelku, mieszając, do rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dwie łyżki ubitej śmietany dodać do żelatyny, rozmieszać i wlać w 3 partiach do reszty śmietany, ciągle mieszając.

W tortownicy umieścić pierwszy krążek ciasta, nasączyć 1/3 zalewy i wyłożyć połowę masy. Rozłożyć połowę rodzynek i brzoskwiń, delikatnie wciskając w masę. Przykryć drugim krążkiem, nasączyć i przykryć pozostałą częścią masy i dodatków. Przykryć trzecim krążkiem, nasączyć, lekko docisnąć i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Wykończenie:
  • 350 ml śmietany 30%
  • 1 op. śmietan- fixu
  • 2-3 krople aromatu migdałowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • posypka czekoladowa i wiśnie
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, aromat i śmietan-fix. Otrzymaną masą posmarować boki i wierzch tortu, zachowując część na rozetki. Boki tortu obsypać posypką czekoladową. Z odłożonej śmietany zrobić rozetki. Ozdobić owocami i dobrze schłodzić, najlepiej przez noc.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print