Dzisiaj był wyjątkowy dzień, 60-te urodziny mojej Mamy :) Na tę okoliczność chciałam przygotować coś naprawdę dobrego. Wśród wielu pomysłów, wygrał tort makowy. Leciutki, pachnący, soczysty. Z naszym ulubionym makiem i brzoskwiniami. Istotnym walorem jest subtelny dodatek rumu, dzięki czemu całość świetnie się komponuje i smakuje. Tort równie łatwo jak się robi, tak i znika. Polecam gorąco :)
Inspiracja: Tort makowy z brzoskwiniami, podaję z moimi małymi zmianami
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt:
- 50 g masła
- 3/4 szk. cukru
- 6 jajek
- 1 szk. mąki pszennej
- 150 g suchego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać połowę cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru na puszysty krem i dodać do białek. Dodać aromat migdałowy i roztopione masło. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem, dodać w trzech partiach do utartych jaj. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej pergaminem (tylko dno). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 50 minut w temp. 160-180°C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić w poziomie 2 razy.
Masa:
- 1/2 szk. drobnych rodzynek
- 100 ml rumu
- 500 ml śmietany 30%
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szk. cukru pudru
- puszka brzoskwiń (2-3 połówki zostawić do dekoracji)
Rodzynki sparzyć, zalać rumem i odstawić (najlepiej zrobić to przed pieczeniem biszkoptu). Odsączyć, zachowując rum i wymieszać go z 3/4 szk. zalewy z brzoskwiń.
Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.
Żelatynę zalać 1/2 szk. zimnej wody, odstawić na 10 minut aż napęcznieje. Dodać do niej 3 łyżki rumowo - brzoskwiniowej zalewy, wymieszać. Podgrzać w rondelku, mieszając, do rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dwie łyżki ubitej śmietany dodać do żelatyny, rozmieszać i wlać w 3 partiach do reszty śmietany, ciągle mieszając.
W tortownicy umieścić pierwszy krążek ciasta, nasączyć 1/3 zalewy i wyłożyć połowę masy. Rozłożyć połowę rodzynek i brzoskwiń, delikatnie wciskając w masę. Przykryć drugim krążkiem, nasączyć i przykryć pozostałą częścią masy i dodatków. Przykryć trzecim krążkiem, nasączyć, lekko docisnąć i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Wykończenie:
- 350 ml śmietany 30%
- 1 op. śmietan- fixu
- 2-3 krople aromatu migdałowego
- 1 łyżka cukru pudru
- posypka czekoladowa i wiśnie
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, aromat i śmietan-fix. Otrzymaną masą posmarować boki i wierzch tortu, zachowując część na rozetki. Boki tortu obsypać posypką czekoladową. Z odłożonej śmietany zrobić rozetki. Ozdobić owocami i dobrze schłodzić, najlepiej przez noc.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz