poniedziałek, 24 lutego 2014

Mini serniczki czekoladowe z suszoną śliwką





Uwielbiam serniki i czekoladę, dlatego te mini serniczki po prostu mnie zachwyciły. Nie dość, że bardzo szybko się je robi, to smakują wybornie, a ich smak pozostaje w pamięci na długo. Przepis na te cudeńka znalazłam u Dorotus, podaję z moimi małymi zmianami. Polecam na wyjątkowe spotkania przy kawce... ;)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:
  • 250 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 3/4 szk. drobnego cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 24 suszone śliwki
  • około pół szk. rumu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Kilka godzin wcześniej śliwki umieścić w małej miseczce, zalać rumem, po tym czasie odcedzić, rum zachować.

Twaróg, serek mascarpone, jajka, cukier i mąkę zmiksować, tylko do połączenia składników. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę oraz 4 łyżki rumu pozostałe od śliwek, krótko zmiksować.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Równomiernie rozłożyć masę serową. W sam środek każdego serniczka wcisnąć po śliwce. Piec przez około 30 minut w temp. 150°C. Przestudzić w piekarniku, schłodzone polać ganache z czekolady, tzn.:

Ganache z czekolady:
  • 70 ml śmietany kremówki
  • 100 g deserowej czekolady
Do garnuszka wlać śmietanę, podgrzewając, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Po lekkim przestudzeniu polać serniczki. Każdy udekorować śliwką i odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print