poniedziałek, 10 marca 2014

Cappuccino


Przepis na to ciasto przyniosłam kiedyś z pracy. Dopiero później okazało się, że identyczny znajduje się w książce "103 ciasta siostry Anastazji" pod nazwą Tort Cappuccino. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam, pominęłam nasączanie biszkoptu kawą ze spirytusem, bo bez tego jest wilgotny, choć bardzo puchaty. Przełożone pysznym kremem, tworzy bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i leciutkie ciasto. Z wielką przyjemnością wróciłam do niego po latach. Polecam! :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki wody
  • 3/4 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki pszennej
  • 1/2 szk. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szk. kawy cappuccino orzechowej (proszek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier i żółtka wymieszane z wodą. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kawę cappuccino i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Przelać do formy o wym. 22 x 28cm. Piec w temp. 180°C przez 20-30 minut. Po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.

Składniki kremu:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 op. "Śnieżki"
  • 1 op. galaretki cytrynowej
  • 2 łyżki kawy cappuccino
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: starta czekolada do posypania ciasta (1/2 tabliczki białej + 1/2 tabliczki gorzkiej)

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szk. gorącej wody, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubijać przez kilka minut, gdy trochę zgęstnieje, dodać Śnieżkę i jeszcze chwilę miksować. Dodać cukier, kawę i zimną galaretkę (prawie tężejącą). Powstałą masą szybko przełożyć placki. Wierzch obsypać startą czekoladą. Schłodzić.

Udanych wypieków :)

2 komentarze:

Print