niedziela, 2 marca 2014

Kora orzechowa



Wyjątkowe okazje skłaniają do poszukiwania przepisów na niezwykłe ciasta, które zaskoczą wykwintną kompozycją smakową, ucieszą oko swym wyglądem i zostaną w pamięci na dłużej. Przepis na to ciasto spotykałam w wielu odsłonach, cieszę się, że w końcu postanowiłam je upiec. Bogactwo smaków ucieszy każdego Łasucha, natomiast prostota wykonania każdego piekącego ;) Przepis nieznacznie zmodyfikowany, polecam bardzo! :)

Inspiracja: Kora orzechowa
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki placków bakaliowych:
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 200 g cukru
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rodzynki sparzyć i osuszyć. Orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając małymi porcjami cukier i żółtka. Dodać sypkie składniki i rodzynki, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do dwóch identycznych form o wym. 23 x 33cm i upiec w temp. 160°C przez 35 minut (można upiec jeden placek i po ostudzeniu przekroić wzdłuż na dwie części).

Składniki kremu budyniowo - brzoskwiniowego:
  • sok z 1 puszki brzoskwiń
  • 350 g margaryny Kasi
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 1/2 szk. wody
  • 5 żółtek

Sok z brzoskwiń zagotować z cukrem i 3/4 szk. wody. Budynie, mąkę pszenną i żółtka dokładnie rozmieszać w 3/4 szk. wody, wlać na wrzący sok. Gotować na małym ogniu przez kilka chwil do zgęstnienia masy. Ostudzić pod przykryciem. Margarynę utrzeć do białości, dodając małymi porcjami budyń, tak by powstał puszysty krem.

Dodatkowo:
  • ok. 20 szt. delicji o dowolnym smaku (u mnie wiśniowe)
  • 1/4 szk. mocnego naparu kawy naturalnej + 1 łyżka rumu do nasączenia delicji
  • brzoskwinie z puszki
  • 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 3 szk. wody

Na pierwszy placek bakaliowy wyłożyć połowę kremu. Ułożyć czekoladą do dołu delicje, nasączone kawą, delikatnie przycisnąć. Rozsmarować resztę kremu i przykryć drugim plackiem bakaliowym. Rozłożyć brzoskwinie pokrojone w kosteczkę, zalać tężejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print