sobota, 22 marca 2014

Szarlotka z budyniem makowym


Tym razem chciałabym zaproponować Wam szarlotkę. Niby tradycyjna, a jednak... Zaskakujący jest mak w budyniu, ciekawy i bardzo dobrze komponujący się z resztą ciasta. Następnym razem masę budyniową zrobię z podwójnej porcji, gdyż jest zanadto zdominowana przez resztę warstw. Mimo to, polecam i pozdrawiam z wiosennymi promykami słońca :)

Źródło: kombinacja różnych ciast

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto półkruche:
  • 3 szk. mąki krupczatki
  • 250 g margaryny
  • 5 żółtek (białka można zamrozić i wykorzystać później np. do Ciasta makowego)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, dodać cukier puder. Posiekać z margaryną, żółtkami i śmietaną. Gładkie ciasto podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Do mniejszej części ciasta dodać wiórki kokosowe i zamrozić. Większą część ciasta rozwałkować na przygotowaną formę o wym. 22 x 28cm. Odstawić do lodówki na czas przygotowania dwóch mas.

Masa jabłkowa:
  • 1 - 1,5kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej
  • cynamon
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozprażyć w rondelku razem z cukrem. Dodać skórkę pomarańczową i cynamon, wymieszać. Masę rozłożyć na cieście, wyrównać.

Masa budyniowa (pomysł podglądnięty u Marty):
  • 400 ml mleka
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki suchego maku

W 1/2 szk. mleka rozprowadzić budyń i cukier, wlać do reszty gotującego się mleka. Gdy zgęstnieje, wsypać mak i wymieszać.  Gorącą masę rozprowadzić na jabłkach.

Na wierzch ciasta zetrzeć zmrożoną część ciasta. Piec ok. 45 minut w temp. 180°C.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print