Po niezbyt srogiej zimie przyroda budzi się do życia, więc i na moim blogu zazieleniło się trochę ;) Przepis na Shreka można znaleźć w wielu odsłonach. Ciasto jest ciekawe w smaku, leciutkie, zaskakujące. Budyń ugotowany na soku jest rewelacyjny, o czym mogłam przekonać się już kiedyś przy Wiśniowej pychotce. Pozdrawiam i polecam :)
Inspiracja: Ciasto Shrek - podaję z moimi modyfikacjami
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt:
- 50 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
- 3 jajka
- 1/3 szk. cukru
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22x28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Rozprowadzić równomiernie biszkopt, piec w temp. 170°C przez około 25 minut. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60cm, po czym ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika, do wystygnięcia. Po tym czasie zdjąć "skórkę" z wierzchu biszkopta - dzięki czemu masa budyniowa będzie lepiej się trzymała.
Masa budyniowa:
- 900 ml zielonego soku Kubuś (u mnie kiwi i zielony banan)
- 3 op. budyniu śmietankowego bez cukru (3 po 40g)
Dodatkowo: 2 małe opakowania ciastek Delicje
Z podanych składników ugotować budyń. Gorący wylać na biszkopt. Na gorącym budyniu rozłożyć delicje czekoladą do góry, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietany 30%
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 2 op. galaretki agrestowej
- 1 szk. wody
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier i prawie tężejącą galaretkę, od razu wylać na delicje.
Dodatkowo:
- 2 galaretki agrestowe
- 3 szk. wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Tężejące wylać na masę śmietanową.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz