wtorek, 8 kwietnia 2014

Babka tulipan




Święta Wielkiej Nocy tuż, tuż. Wiecie już, jakie słodkości zagoszczą na Waszych stołach? Tradycyjnymi wypiekami w wielu domach są babki, może zatem skusicie się na tę? Wielosmakowa, barwna, niezbyt sucha, pachnąca. Co prawda, nie wyszedł mi tulipan tak piękny, jak u Oli, ale smak babki zrekompensował niedoskonałości wizualne. Pozdrawiam i polecam na świąteczny stół.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki, wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową:
  • 5 jajek
  • 250 g margaryny
  • 225 g cukru
  • 1 op. (16 g) cukru waniliowego
  • 1,5 szk. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 1 op. kisielu wiśniowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki maku
  • szczypta soli
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując, do połączenia składników. Dodawać po 2-3 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, na przemian z łyżką oleju. Miksować do połączenia składników.  Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z ciastem. Podzielić na 4 równe części. Do I dodać mak, do II kakao, do III kisiel, a do IV 2 łyżki mąki. Do przygotowanej keksówki o wym. 9 x 37cm wkładać kolejno: ciasto białe, kakaowe, z kisielem i makiem. Ostrym nożem przeciąć ciasto wzdłuż na środku, aż do samego spodu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 60 minut w temp. 180°C.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print