Mak i ser to połączenie idealne pod każdym względem. Smakowym, wizualnym, jak i takim, kiedy nie możemy zdecydować się co upiec ;) Jak dla mnie genialny, idealnie słodki, boski. Przepis znalazłam tu, zmodyfikowałam według moich potrzeb.
Z okazji Świąt Wielkiej Nocy życzę wszystkim goszczącym na moim blogu na te i następne dni zdrówka, uśmiechu, opieki Aniołów i wszelkiej pomyślności. Wesołych i słodkich Świąt! :)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
- 1 1/2 szk. mąki pszennej
- 1/2 szk. cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 1 żółtko
Składniki ciasta zagnieść, schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie, rozwałkować na dno przygotowanej formy o wym. 22 x 28cm. Podpiec w temp. 190°C przez 15-20 minut.
Masa makowa:
- 30 dag maku, sparzonego i dwukrotnie zmielonego
- 1 szk. cukru pudru
- 3 jajka
- 1 łyżka bułki tartej
- aromat migdałowy
- około 1 szk. bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie)
Jajka utrzeć z cukrem i aromatem. Dodać mak, bułkę, na końcu wmieszać bakalie. Masę równomiernie rozłożyć na podpieczonym spodzie.
Masa serowa:
- 3/4 kg półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego
- 3/4 szk. cukru pudru
- 10 dag masła
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- aromat pomarańczowy
- skórka pomarańczowa
Dodatkowo: polewa kakaowa
Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i aromatem. Małymi porcjami dodawać twaróg, mąkę i skórkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z resztą masy. Masę serową równomiernie ułożyć na masie makowej. Piec około 60 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu ozdobić polewą kakaową.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz