Mięciutki biszkopt, a pomiędzy nim masa śmietanowa z galaretkową mozaiką. Łatwe w przygotowaniu, choć trochę czasochłonne. Leciutki deser na nadchodzące dni. Polecam.
Źródło: Ciasta domowe nr 108, ze zmianami.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki biszkoptu:
- 5 jajek
- 3/4 szk. mąki tortowej
- 1/4 szk. mąki ziemniaczanej
- 3/4 szk. cukru
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować, przelać ciasto. Piec w temp. 160-170°C przez około 30-40 minut. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60 cm, po czym ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika do wystygnięcia. Po tym czasie zdjąć "skórkę" z wierzchu biszkopta, przeciąć wzdłuż na dwa blaty.
Masa śmietanowa:
- 1 l śmietany 30%
- 3 op. galaretki o różnych smakach
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 czubate łyżki żelatyny
- 1,5 szk. wody
Każdą galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody, ostudzić i pokroić w kostkę.
Żelatynę wsypać do 1,5 szk. zimnej przegotowanej wody, wymieszać i odstawić na 6 minut. Następnie podgrzać (nie gotować) i przestudzić.
Śmietanę wymieszać z cukrem. Galaretki i przestudzoną żelatynę dodać do śmietany, delikatnie wymieszać.
Gęstniejącą masę wylać na jeden blat biszkoptu i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy, najlepiej na całą noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz