czwartek, 5 czerwca 2014

Śmietanowiec


Mięciutki biszkopt, a pomiędzy nim masa śmietanowa z galaretkową mozaiką. Łatwe w przygotowaniu, choć trochę czasochłonne. Leciutki deser na nadchodzące dni. Polecam.

Źródło: Ciasta domowe nr 108, ze zmianami.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:
  • 5 jajek
  • 3/4 szk. mąki tortowej
  • 1/4 szk. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szk. cukru
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno formy o wym.  22 x 28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować, przelać ciasto. Piec w temp. 160-170°C przez około 30-40 minut. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60 cm, po czym ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika do wystygnięcia. Po tym czasie zdjąć "skórkę" z wierzchu biszkopta, przeciąć wzdłuż na dwa blaty.

Masa śmietanowa:
  • 1 l śmietany 30%
  • 3 op. galaretki o różnych smakach
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 czubate łyżki żelatyny
  • 1,5 szk. wody

Każdą galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody, ostudzić i pokroić w kostkę.

Żelatynę wsypać do 1,5 szk. zimnej przegotowanej wody, wymieszać i odstawić na 6 minut. Następnie podgrzać (nie gotować)  i przestudzić.

Śmietanę wymieszać z cukrem. Galaretki i przestudzoną żelatynę dodać do śmietany, delikatnie wymieszać.

Gęstniejącą masę wylać na jeden blat biszkoptu i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy, najlepiej na całą noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Udanych wypieków ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print