czwartek, 12 czerwca 2014

Calineczka

 

Kakaowy biszkopt z wkładką serową, kremem budyniowym i truskawkami zatopionymi w galaretce. Tyle dobra w jednym kawałku, dlatego ciężko poprzestać na jednym. Ciasto powstało z wielkiej chęci na truskawki oraz kilku inspiracji (m.in. stąd, stąd i stąd). Nazwę zawdzięczam mojej Mamie. Wydaje się pracochłonne, ale moim zdaniem jest warte zachodu. Gorąco polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:
  • 5 jajek
  • 3/4 szk. cukru
  • 2/3 szk. mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szk. kakao
Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać małymi partiami cukier i żółtka. Do masy jajecznej wsypać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, lub mikserem na niskich obrotach. Dno formy o wymiarach 22 x 32 cm  wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec około 35-40 minut w temp. 160-170°C. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić je w formie na podłogę z wysokości 60 cm, odstawić do wyłączonego piekarnika do wystudzenia. Po przestudzeniu przekroić na 2 blaty.

Składniki wkładki serowej:
  • 60 dag twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 3/4 szk. cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 110 g miękkiego masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Stopniowo dodawać twaróg, aromat migdałowy i budyń (proszek). Formę od biszkoptu wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, delikatnie przelać masę serową. Piec około 35 minut, aż sernik się zetnie i lekko zarumieni. Ostudzić.

Krem budyniowy:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 500 ml mleka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 220 g masła

Z podanych składników (oprócz masła) ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń. Do masy można wlać kilka kropel aromatu migdałowego, dla dodania wyrazu.

Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe- przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do stężenia (przy upale należy odjąć trochę wody)
  • 1 kg truskawek- umyć i pokroić według uznania
  • kilka herbatników kakaowych
Złożenie ciasta:

Pierwszy blat biszkoptu - 1/3 kremu budyniowego - wkładka serowa - 1/3 kremu budyniowego - truskawki zalane tężejącą galaretką - drugi blat biszkoptu - 1/3 kremu budyniowego - pokruszone herbatniki

Udanych wypieków :)

48 komentarzy:

  1. Biszkopt na galaretkę kładziemy,kiedy galaretka całkowicie zastygnie czy kiedy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Biszkopt kładziemy przed całkowitym stężeniem galaretki,żeby się przykleił ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś zaczynam go robić a jutro skończę 😋

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pracochłonne ciasto. Zrobiłam a jutro goście ocenią 😁

    OdpowiedzUsuń
  5. Fakt, pracochłonne, ale warte efektu końcowego 😊 Pozdrawiam i czekam na opinię ☺️

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy biszkopt pieczemy bez proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak, bez proszku do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj zrobiłam to ciasto. Trochę pracochłonne ale efekt powalający. Przepyszne. Naprawdę warto spróbować....

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za opinię, cieszę się bardzo i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A część serową pięć w jakiej temperaturze? Czy przykryć ją z góry też papierem czy folią aby się nie spiekla? Jak ją wyjąć aby się nie połamała?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja piekłam w temperaturze 170 stopni, niczym od góry nie przykrywałam. Sernik trzeba bardzo mocno wystudzić, wówczas będzie stabilniejszy, a potem przenieść na krem... sposobem ;) Polecam upiec biszkopt i wkładkę serową dzień przed składaniem ciasta. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy biszkoptu nie trzeba ponczować?Nie będzie za suchy?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja nie ponczowałam, dla mnie był idealny.

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy do wkładki serowej nada się ser z wiaderka, gotowy do użycia?

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak, ale tylko dobrej jakości. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super ciasto, pyszne 😋

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie dziś robię to ciasto, ciekawe czy się uda?. Martwię się jak przełożyć masę serową. I dziwne , że nie dodaje się proszku do pieczenia, mam nadzieję, że to nie sciema:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uda się na pewno. Jedyna trudność, to przełożenie wkładki serowej. Musi być zupełnie zimna, nawet "wczorajsza". Proszku nie dodaję, to nie ściema 🙂 Powodzenia 🙂

    OdpowiedzUsuń
  19. Trzy lata temu trafiłam na ten przepis zamiast truskawek dodałam ulubione owoce moich dzieci czyli banany a zamiast truskwakowej garaletki cytrynową, od tamtej pory jest to obowiązkowy placek na przyjęciach rodzinnych.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wkładkę serową polecam położyć z papierem do góry nogami a potem zdjąć papier kobietki, to sprawdzony sposób z cukierni, wtedy nawet świeżą położycie, aby tylko ostudzona była.

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy mogą być truskawki mrożone

    OdpowiedzUsuń
  22. Truskawki mogą być mrożone. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Do masy serowej dodaję się całe jajka czy same żółtka a białka sie ubija.

    OdpowiedzUsuń
  24. Do masy serowej dodajemy całe jajka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy można do calineczki włowłożyć truskawki mrożone? Jeśli nie to jakimi owocami je zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  26. Mogą być mrożone truskawki, ale również mrożone maliny, wiśnie z syropu albo brzoskwinie z puszki. Kombinacje wedle gustu i upodobań : ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Na dwa budynie użyć tylko 500ml mleka, kiedy 500ml jest potrzebne na jeden budyń?

    OdpowiedzUsuń
  28. Tak jak w przepisie, 500ml mleka na dwa opakowania budyniu. Pozdrawiam ☺️

    OdpowiedzUsuń
  29. W formie o jakich wymiarach pieczemy?

    OdpowiedzUsuń
  30. W formie 22x33cm lub ciut większej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciasto pracochłonne wart poświęcenia warto naprawdę polecam rozpływa się w ustach

    OdpowiedzUsuń
  32. Dormi1977, dziękuję za Twój komentarz. Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  33. czy można zrobić inny krem np. śmietana kremówka plus np. mascarpone. Nie lubię kremów z masłem.

    OdpowiedzUsuń
  34. Wydaje mi się, że śmietanowy krem będzie zbyt lekki, by udźwignąć warstwy ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  35. Kobietki budyń to masy budyniowej o jakiej pojemności? 64 g na 3/4 litra mleka czy 40 g na pół litra mleka ?

    OdpowiedzUsuń
  36. 40g na pół litra mleka
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  37. Ciasto pracochłonne, ale wyszło pyszne. Na pewno zrobię jeszcze nie raz!

    OdpowiedzUsuń
  38. Witam ,dziś zaczynam pięć Calineczka, zobaczymy co mi wyjdzie.z przepisu to już mi smakuje . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  39. witam, na jaką to jest formę?

    OdpowiedzUsuń
  40. Jaką pojemność ma szklanka?

    OdpowiedzUsuń
  41. Rozumiem, że na dwie galaretki do Calineczka biore ok litra wody

    OdpowiedzUsuń
  42. Tak, około 1 litra wody. W upalne dni można dać mniej wody, ja wówczas daję 3 szklanki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  43. Ciasto jest przepyszne . Zrobiłam i rodzina zjadła w jeden dzień. Muszę powtórzyć. :) Pozdrawiamy autorkę. Ewa Biernacka

    OdpowiedzUsuń
  44. Bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie ☺️

    OdpowiedzUsuń

Print