Bardzo smaczne, długo zachowujące świeżość, letnie ciasto, pachnące brzoskwiniami. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam. Polecam bardzo na różne okazje.
Inspiracja: Ciasto z nektarynkami
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto:
- 240 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 125 ml mleka
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo: 3 nektarynki lub brzoskwinie
Jajka,
cukier, cukier waniliowy i masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać na
przemian mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gładką masę
przełożyć do przygotowanej formy o wymiarach 20x30 cm. Na wierzchu
ułożyć owoce pokrojone w ćwiartki lub ósemki. Piec przez około 30 minut
w temp. 180°C. Ostudzić.
Krem:
- 300 ml śmietany 30%, schłodzonej
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny (można pominąć)
Śmietanę
ubić na sztywno, dodać serek i na końcu cukier puder. Żelatynę namoczyć
w niewielkiej ilości wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Przestudzoną
dodać do kremu, szybko zmiksować. Krem przełożyć na ciasto, wyrównać.
Posypka:
- 3 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka masła
- około 100 g wiórków kokosowych
Cukier
skarmelizować na maśle, dodać wiórki kokosowe, zrumienić. Przestudzone
rozłożyć na kremie. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz