Przepis na to ciasto spotykałam wiele razy, aż w końcu zdecydowałam się je upiec. Słodka masa śmietanowa, równoważy orzeźwiającą warstwę wiśniową, a wszystko ukryte pomiędzy plackami z ciasta kruchego. Smaczne i efektowne. Polecam.
Moje ciasto zrobiłam z połowy porcji, przepis Marty podaję prawie w oryginale.
Składniki ciasta:
Margarynę rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zalać letnim tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części, schłodzić.
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno przygotowanej formy o wym. 25 x 35cm. Piec w temp. 200°C przez około 20 minut. Wystudzić.
Składniki bezy:
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 szk. cukru pudru
- 2 garście płatków migdałowych
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Drugą część ciasta rozwałkować i umieścić w takiej samej blaszce jak pierwszą. Rozłożyć na niej pianę z białek i posypać płatkami migdałów. Piec w temp. 160°C przez około 35 minut. Ostudzić.
Składniki warstwy wiśniowej:
- 700 g wydrylowanych wiśni
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 szk. wrzątku
- 1 szk. soku wiśniowego
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, następnie wlać sok wiśniowy i odstawić w chłodne miejsce.
W formie umieścić pierwszy blat ciasta, ułożyć równomiernie wiśnie, zalać tężejącą galaretką, odstawić do całkowitego stężenia.
Składniki masy śmietanowej:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżeczki żelatyny
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić i połączyć z masą śmietanową. Masę wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Całość przykryć blatem ciasta z bezą i migdałami.
Schłodzić w lodówce, najlepiej do następnego dnia.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz