wtorek, 1 lipca 2014

Mini serniczki z truskawkami i kokosową kruszonką




Powoli kończy się sezon truskawkowy, dlatego szukałam przepisu na wykorzystanie tych owoców. Wybór okazał się niełatwy, choć bardzo trafiony. Serniczki robi się szybko, smakują jak "prawdziwy sernik", więc  jeśli z jakichś powodów nie chcemy piec całej blachy..., to dla nas idealne rozwiązanie. Polecam bardzo! :)

Inspiracja: Kwestia smaku, przepis podaję z moimi zmianami

Uwierzycie, że to już setny przepis na moim blogu? Zarówno "setny" jak i "mój blog" brzmi dumnie. Dziękuję za to, że mogę dzielić się z Wami moją pasją...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na 12 sztuk:

Spód:
  • 150 g ciastek maślanych
  • 50 g roztopionego masła
Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem do uzyskania "mokrego piasku". Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i równomiernie rozłożyć otrzymaną masę, delikatnie uklepać łyżeczką.

Kruszonka kokosowa:
  • 75 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 25 g cukru
  • 65 g zimnego masła

Sypkie składniki wymieszać, szybko połączyć z masłem. Odstawić w chłodne miejsce.

Masa serowa:
  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie (lub twarogu na serniki)
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Dodatkowo: 6 dużych truskawek

Ser umieścić w misce, dodać cukier, cukier waniliowy, budyń lub mąkę ziemniaczaną i zmiksować na małych obrotach przez około 30 sekund. Dodać jajka i aromat i ponownie zmiksować przez około 30 sekund. Otrzymaną masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. W środek każdego serniczka wcisnąć połówkę truskawki. Posypać kruszonką.

Serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temp. 170°C. Ostudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Moja uwaga: serniczki warto schłodzić w lodówce. Papilotki odchodzą lepiej od serniczków, a one same smakują lepiej.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print