Lubicie śliwki? Kolejny raz sięgnęłam do mojego starego zeszytu po przepis na to ciasto. Prościutkie, pachnące, troszeczkę czasochłonne, jak to drożdżowe ;) Lubię, więc polecam.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki cynamonowej kruszonki:
- 25 dag mąki
- 10 łyżek cukru
- 2/3 kostki margaryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Składniki ciasta:
- 55 dag mąki
- szczypta soli
- 5 dag drożdży
- 1 szk. mleka
- 1 jajo
- 1/3 kostki margaryny
- 6 łyżek cukru
- 16 g cukru waniliowego
Dodatkowo: 20-30 śliwek
Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli, zrobić wgłębienie i dodać drożdże roztarte z cukrem. Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać mleko, chwilkę razem podgrzewać, po czym wlać do mąki. Dodać cukier waniliowy i jajko, wyrobić jednolite ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, wyłożyć dno przygotowanej formy o wym. 22 x 32 cm. Śliwki przekroić na pół, ułożyć ciasno, rozcięciem do góry, docisnąć. Posypać kruszonką, ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec 30-40 minut w temp. 175°C.
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz