piątek, 26 września 2014

Muffinki z malinami i czekoladą



























Tym razem proponuję muffinki, szybkie do zrobienia, bardzo smaczne i zdrowe.  Jeśli macie w ogródku trochę malin, zachęcam do wykorzystania w ten właśnie sposób. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam, polecam.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki suche:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej
  • 50 g płatków owsianych
  • 120 g drobnego cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szk. mleka

Dodatkowo:

  • 1 szk. świeżych malin
  • tabliczka karmelowej czekolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednej miseczce wymieszać składniki suche, natomiast w drugiej miseczce składniki mokre. Połączyć zawartość obu miseczek, mieszając łyżką tylko do połączenia składników. Dodać maliny oraz posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 wysokości i piec w temp. 190°C przez 25 minut. Ostudzić na kratce.

Udanych wypieków!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print