Tym razem proponuję muffinki, szybkie do zrobienia, bardzo smaczne i zdrowe. Jeśli macie w ogródku trochę malin, zachęcam do wykorzystania w ten właśnie sposób. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam, polecam.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki suche:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki żytniej
- 50 g płatków owsianych
- 120 g drobnego cukru
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
- 1 duże jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oleju
- 1 szk. mleka
Dodatkowo:
- 1 szk. świeżych malin
- tabliczka karmelowej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednej miseczce wymieszać składniki suche, natomiast w drugiej miseczce składniki mokre. Połączyć zawartość obu miseczek, mieszając łyżką tylko do połączenia składników. Dodać maliny oraz posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 wysokości i piec w temp. 190°C przez 25 minut. Ostudzić na kratce.
Udanych wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz