środa, 8 października 2014

Kostka malinowo - czekoladowa




Bardzo fajne połączenie smaków, a do tego ładnie wyglądające ciasto. Jeśli nie macie już świeżych malin, możecie użyć mrożonych. Myślę, że warto. Przepis podglądnięty na blogu sweet dreams, polecam bardzo!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Partiami dodać żółtka, olej oraz przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy o wymiarach 21 x 21 cm. Piec w temp. 180°C przez około 25 minut. Wystudzić.

Składniki masy malinowej:
  • 500 g malin
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. galaretki malinowej
  • 1 op. budyniu śmietankowego + 1/4 szk. wody
Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów

Maliny, wodę i cukier zagotować w rondelku, zmiksować blenderem. Wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia. Budyń rozmieszać w wodzie, wylać na wrzącą masę, gotować do zgęstnienia. Masę ostudzić, gdy zacznie tężeć, przełożyć na biszkopt. Ułożyć biszkopty.

Składniki masy czekoladowej:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo: tabliczka startej gorzkiej czekolady

Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywny krem, dodając po łyżce serek mascarpone. Do masy śmietanowej dodać rozpuszczoną czekoladę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą. Masę czekoladową umieścić na biszkoptach, wyrównać, posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić.

Udanych wypieków!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print