Bardzo fajne połączenie smaków, a do tego ładnie wyglądające ciasto. Jeśli nie macie już świeżych malin, możecie użyć mrożonych. Myślę, że warto. Przepis podglądnięty na blogu sweet dreams, polecam bardzo!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki biszkoptu:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Partiami dodać żółtka, olej oraz przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy o wymiarach 21 x 21 cm. Piec w temp. 180°C przez około 25 minut. Wystudzić.
Składniki masy malinowej:
- 500 g malin
- 100 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 1 op. galaretki malinowej
- 1 op. budyniu śmietankowego + 1/4 szk. wody
Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów
Maliny, wodę i cukier zagotować w rondelku, zmiksować blenderem. Wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia. Budyń rozmieszać w wodzie, wylać na wrzącą masę, gotować do zgęstnienia. Masę ostudzić, gdy zacznie tężeć, przełożyć na biszkopt. Ułożyć biszkopty.
Składniki masy czekoladowej:
- 100 g mlecznej czekolady
- 200 g śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo: tabliczka startej gorzkiej czekolady
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywny krem, dodając po łyżce serek mascarpone. Do masy śmietanowej dodać rozpuszczoną czekoladę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą. Masę czekoladową umieścić na biszkoptach, wyrównać, posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić.
Udanych wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz