Delikatny biszkopt makowy w połączeniu z masą kawową, konfiturą z żurawiny i polewą z gorzkiej czekolady tworzą zgrany i wyjątkowy kwartet. Ciasto jest dość szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam gorąco.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt makowy:
- 4 jajka
- 1/2 szk. cukru
- 1/2 szk. mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki maku (sypkiego)
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Nasączenie: sok z 3 limonek (u mnie sok z ananasa)
Przełożenie: 1 słoiczek żurawiny (ok. 200 g)
Dno formy o wym. 20 x 30cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Piekarnik nagrzać do temp. 170°C.
Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami dodając cukier i kolejno żółtka. Dodać przesiane mąki, mak i aromat. Zmiksować krótko na minimalnych obrotach miksera - do połączenia składników. Przełożyć do formy, piec przez 22 minuty, wyjąć i ostudzić.
Z biszkoptu zdjąć skórkę, nasączyć, wyłożyć żurawinę.
Masa kawowa:
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka żelatyny
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 30%, dobrze schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
Kawę wsypać do metalowego kubka, dodać 4 łyżki wrzącej wody, wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać żelatynę i odstawić do nasączenia, a następnie podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić.
200 ml śmietany kremówki ubić na puszysty krem, pod koniec dodając cukier puder.
Pozostałą część śmietany zmiksować z serkiem mascarpone przez około minutę, dodać przestudzoną żelatynę i ubitą śmietanę.
Na biszkopcie wyłożyć masę kawową, wyrównać.
Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, 130 ml śmietany 30%
W garnuszku zagotować śmietanę, odstawić z ognia. Dodać połamaną czekoladę, odczekać minutę, po czym energicznie wymieszać. Przestudzoną polewę wylać na masę kawową.
Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Udanych wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz