wtorek, 6 stycznia 2015

Delicja makowa


Delikatny biszkopt makowy w połączeniu z masą kawową, konfiturą z żurawiny i polewą z gorzkiej czekolady tworzą zgrany i wyjątkowy kwartet. Ciasto jest dość szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam gorąco.







Przepis znaleziony rok temu (o zgrozo) na Kwestii Smaku ;)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt makowy:
  • 4 jajka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maku (sypkiego)
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Nasączenie: sok z 3 limonek (u mnie sok z ananasa)

Przełożenie: 1 słoiczek żurawiny (ok. 200 g)

Dno formy o wym. 20 x 30cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Piekarnik nagrzać do temp. 170°C.

Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami dodając cukier i kolejno żółtka. Dodać przesiane mąki, mak i aromat. Zmiksować krótko na minimalnych obrotach miksera - do połączenia składników. Przełożyć do formy, piec przez 22 minuty, wyjąć i ostudzić.

Z biszkoptu zdjąć skórkę, nasączyć, wyłożyć żurawinę.

Masa kawowa:
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%, dobrze schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
Kawę wsypać do metalowego kubka, dodać 4 łyżki wrzącej wody, wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać żelatynę i odstawić do nasączenia, a następnie podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić.

200 ml śmietany kremówki ubić na puszysty krem, pod koniec dodając cukier puder.

Pozostałą część śmietany zmiksować z serkiem mascarpone przez około minutę, dodać przestudzoną żelatynę i ubitą śmietanę.

Na biszkopcie wyłożyć masę kawową, wyrównać.

Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, 130 ml śmietany 30%

W garnuszku zagotować śmietanę, odstawić z ognia. Dodać połamaną czekoladę, odczekać minutę, po czym energicznie wymieszać. Przestudzoną polewę wylać na masę kawową.

Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Udanych wypieków!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print