Cudowny sernik, wilgotny, a zarazem delikatny i kremowy. Na taki sernik miałam ochotę od dawna. W oryginale występuje bez spodu oraz bez polewy. Mój sernik wzbogaciłam o spód z herbatników oraz o polewę czekoladową, gdyż takie połączenie zwyczajnie lubię. Polecam gorąco!
Źródło: Świąteczny sernik wykwintny
Choć nie mam czarnego cylindra, chciałabym Wam z niego wyczarować na Nowy Rok same kolorowe dni! Szczęśliwego i słodkiego Nowego Roku! :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki (wszystkie powinny być o temp. pokojowej):
- 1,25 kg twarogu półtłustego, podwójnie zmielonego
- 450 g drobnego cukru
- 10 dużych jajek
- 250 g masła
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 1 szk. śmietany 30%
- 1 op. cukru waniliowego
- 3/4 szk. ulubionych bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa)
Dodatkowo: polewa czekoladowa, herbatniki
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać twaróg i dalej ucierać.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do masy serowej, krótko zmiksować.
Do masy serowej dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, cukier waniliowy, zmiksować.
W osobnych naczyniach ubić śmietanę kremówkę i białka. Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, białka i bakalie.
Formę o wym. 23 x 38cm wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, ułożyć herbatniki. Przelać masę serową i wyrównać. Piec w temp. 170°C około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu oblać polewą. Przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz