czwartek, 12 marca 2015

Inezka makowo - jabłkowa



























Chcąc wykorzystać zamrożone białka, upiekłam biszkopt makowy, który sprawdza się w różnych wariantach smakowych. Tym razem wystąpił w towarzystwie masy jabłkowej i delikatnej masy serowej. Zwieńczone zwyczajnie herbatnikami, oblanymi polewą czekoladową, smakowało bardzo. Polecam!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt makowy:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szk. mąki
  • 1/2 szk. cukru
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania, małymi porcjami dodając cukier i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Powstałą masę przelać do przygotowanej formy o wym. 20 x 20 cm.  Piec około 40 minut w temp. 180°C. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Masa jabłkowa:
  • 1-1,5 kg jabłek
  • 1 op. galaretki pomarańczowej
  • 1 łyżka cukru
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć na wolnym ogniu do zredukowania soku. Pod koniec dodać cukier i galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać i ostudzić. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim blatem.

Masa serowa:
  • 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 1 op. galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/2 szk. gorącej wody
Dodatkowo: 12 szt. herbatników, polewa czekoladowa

Serki przełożyć do miski, dodać zimną galaretkę, zmiksować. Ledwo tężejącą masę wyłożyć na ciasto makowe, wyrównać, przykryć herbatnikami. Oblać polewą czekoladową i schłodzić.

Udanych wypieków! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print