Chcąc wykorzystać zamrożone białka, upiekłam biszkopt makowy, który sprawdza się w różnych wariantach smakowych. Tym razem wystąpił w towarzystwie masy jabłkowej i delikatnej masy serowej. Zwieńczone zwyczajnie herbatnikami, oblanymi polewą czekoladową, smakowało bardzo. Polecam!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt makowy:
- 6 białek
- szczypta soli
- 3/4 szk. mąki
- 1/2 szk. cukru
- 3/4 szk. suchego maku
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania, małymi
porcjami dodając cukier i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z makiem i
proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Powstałą
masę przelać do przygotowanej formy o wym. 20 x 20 cm. Piec około 40
minut w temp. 180°C. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.
Masa jabłkowa:
- 1-1,5 kg jabłek
- 1 op. galaretki pomarańczowej
- 1 łyżka cukru
Jabłka
umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć na wolnym ogniu
do zredukowania soku. Pod koniec dodać cukier i galaretkę (proszek),
dokładnie wymieszać i ostudzić. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę
jabłkową, przykryć drugim blatem.
Masa serowa:
- 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 1 op. galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/2 szk. gorącej wody
Dodatkowo: 12 szt. herbatników, polewa czekoladowa
Serki
przełożyć do miski, dodać zimną galaretkę, zmiksować. Ledwo tężejącą
masę wyłożyć na ciasto makowe, wyrównać, przykryć herbatnikami. Oblać
polewą czekoladową i schłodzić.
Udanych wypieków! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz