niedziela, 5 kwietnia 2015

Keks

Zupełnym przypadkiem udało mi się odkryć przepis na keks, jak dla mnie, idealny. Bogactwo bakalii, otoczone aromatycznym ciastem. Szybkie i proste w przygotowaniu, śmiało może zastąpić świąteczną babkę.

Dzieląc się z Wami przepisem, chciałabym życzyć zdrowych, ciepłych i słodkich Świąt Wielkiej Nocy. Wesołych Świąt!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:
  • 500 g mąki + 1 łyżka do oprószenia bakalii
  • 500 g bakalii (rodzynki, żurawina, morele, śliwki, owoce kandyzowane)
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szk. mleka
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Dodatkowo: lukier

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku, mleko, aromaty, nie przerywając ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodać do masy jajecznej.

Większe bakalie pokroić, wszystkie oprószyć mąką, dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Całość przełożyć do przygotowanej formy keksowej o wym. 9 x 37cm. Piec w temp 170°C przez 65-70 minut. Po lekkim przestudzeniu oblać lukrem.

Udanych wypieków!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print