Zupełnym przypadkiem udało mi się odkryć przepis na keks, jak dla mnie, idealny. Bogactwo bakalii, otoczone aromatycznym ciastem. Szybkie i proste w przygotowaniu, śmiało może zastąpić świąteczną babkę.
Dzieląc się z Wami przepisem, chciałabym życzyć zdrowych, ciepłych i słodkich Świąt Wielkiej Nocy. Wesołych Świąt!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 500 g mąki + 1 łyżka do oprószenia bakalii
- 500 g bakalii (rodzynki, żurawina, morele, śliwki, owoce kandyzowane)
- 250 g miękkiej margaryny
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szk. mleka
- 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Dodatkowo: lukier
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku, mleko, aromaty, nie przerywając ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodać do masy jajecznej.
Większe bakalie pokroić, wszystkie oprószyć mąką, dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Całość przełożyć do przygotowanej formy keksowej o wym. 9 x 37cm. Piec w temp 170°C przez 65-70 minut. Po lekkim przestudzeniu oblać lukrem.
Udanych wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz