Przedstawiam jeden z moich świątecznych wypieków. Wielkanocnych :) Smaki cynamonowo - makowo - rumowo- kawowe idealnie wpasowały się w klimat tych chłodnych dni. A samo ciasto- przepyszne, z każdym dniem coraz lepsze. Przepis wypatrzyłam na blogu Gotuję, bo lubię, podaję z moimi małymi zmianami i polecam serdecznie!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto cynamonowe:
- 4 jajka
- 300 g cukru pudru
- 200 g margaryny
- 1 opak. cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 200 g mąki
Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem, nie przerywając ucierania dodać po jednym jajku i mleko, a następnie wszystkie sypkie składniki wymieszane ze sobą. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 22 x 28cm, piec przez 35 minut w temp. 180°C. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.
Ciasto makowe:
- 8 białek
- 8 łyżek cukru
- 1/3 szk. pokruszonych biszkoptów
- 3/4 szk. suchego maku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki
- kilka kropli aromatu migdałowego
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i aromat. Sypkie składniki wymieszać ze sobą i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Ciasto przelać do formy, w której pieczone było ciasto cynamonowe. Piec w temp. 180°C przez 30 minut. Wystudzić.
Masa:
- 8 żółtek
- 1 op. budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 150 g cukru
- 250 g margaryny Kasi
- 1 łyżka rumu
- 4 łyżki kawy Cappuccino o smaku waniliowym
W niewielkiej ilości mleka rozmieszać żółtka, budyń, mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać masę budyniową i gotować chwilę do zgęstnienia. Ostudzić.
Miękką margarynę utrzeć do puszystości, małymi porcjami dodając zimny budyń. Na końcu dodać kawę i rum, wymieszać.
Dodatkowo:
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
- polewa czekoladowa
Na ciasto cynamonowe wyłożyć połowę dżemu i połowę masy, przykryć ciastem makowym. Posmarować je dżemem, wyłożyć pozostałą część masy, przykryć ciastem cynamonowym i oblać polewą czekoladową.
Udanych wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz