piątek, 1 maja 2015

Kilimandżaro



























Z pewnością znacie to ciasto, zwieńczone polewą kakaową, ale powiem Wam, że w wersji ze słonecznikiem smakuje równie dobrze ;) Ciasto jest proste w przygotowaniu, długo zachowuje świeżość, ładnie wygląda i jest podzielne. To taki mój kolejny, nietypowy wypiek wielkanocny ;)


Źródło: 183 Nowe przepisy siostry Anastazji, ze zmianami

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto ciemne:
  • 8 jajek
  • 20 dag cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i małymi porcjami cukier. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Formę o wym. 23 x 33cm wyłożyć pergaminem, przełożyć ciasto i upiec. Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć do zredukowania soku. Na koniec dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Masę jabłkową przestudzić i wyłożyć na pierwszy blat ciasta, wyrównać.

Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szk. cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g margaryny (Kasi)

Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń, przestudzić. Margarynę utrzeć, porcjami dodając budyń. Masę rozsmarować na masie jabłkowej i przykryć drugim blatem ciasta.

Masa słonecznikowa:
  • 300 g słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 puszka masy kajmakowej
Margarynę rozpuścić na patelni, wsypać słonecznik i cukier waniliowy, usmażyć na złoty kolor.

Górny blat ciasta posmarować masą kajmakową* i posypać uprażonym słonecznikiem. Schłodzić w lodówce.

* Górny blat ciasta posmarowałam masą kajmakową przed ułożeniem go na masie budyniowej - wygodniej i stabilniej.

Udanych wypieków! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print