Z pewnością znacie to ciasto, zwieńczone polewą kakaową, ale powiem Wam, że w wersji ze słonecznikiem smakuje równie dobrze ;) Ciasto jest proste w przygotowaniu, długo zachowuje świeżość, ładnie wygląda i jest podzielne. To taki mój kolejny, nietypowy wypiek wielkanocny ;)
Źródło: 183 Nowe przepisy siostry Anastazji, ze zmianami
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto ciemne:
- 8 jajek
- 20 dag cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i małymi porcjami cukier. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Formę o wym. 23 x 33cm wyłożyć pergaminem, przełożyć ciasto i upiec. Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 2 galaretki o smaku pomarańczowym
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć do zredukowania soku. Na koniec dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Masę jabłkową przestudzić i wyłożyć na pierwszy blat ciasta, wyrównać.
Masa budyniowa:
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szk. cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g margaryny (Kasi)
Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń, przestudzić. Margarynę utrzeć, porcjami dodając budyń. Masę rozsmarować na masie jabłkowej i przykryć drugim blatem ciasta.
Masa słonecznikowa:
- 300 g słonecznika łuskanego
- 1 łyżka margaryny
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 puszka masy kajmakowej
Margarynę rozpuścić na patelni, wsypać słonecznik i cukier waniliowy, usmażyć na złoty kolor.
Górny blat ciasta posmarować masą kajmakową* i posypać uprażonym słonecznikiem. Schłodzić w lodówce.
* Górny blat ciasta posmarowałam masą kajmakową przed ułożeniem go na masie budyniowej - wygodniej i stabilniej.
Udanych wypieków! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz