Kolejny udany wypiek ze strony Moje Wypieki
oraz mój trzeci i ostatni wypiek wielkanocny. Sernik ma zwartą
konsystencję, jest cudownie bakaliowy, a do tego bardzo smaczny i
bezproblemowy. U mnie występuje na spodzie z herbatników, ale można je
pominąć. Polecam dla miłośników polskich smaków.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
- 200 g masła
- 250 g cukru
- 4-5 jaj
- 50 g kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy lub rumowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie (po ok. 100g skórki pomarańczowej i rodzynek)
Dodatkowo: herbatniki, polewa czekoladowa
Masło
utrzeć na puszystą masę, kolejno dodawać cukier, żółtka, aromat,
proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, twaróg i bakalie.
Pianę z białek ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą
serową.
Formę
o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Ułożyć
herbatniki i przełożyć na nie masę serową. Piec 60-70 minut w temp.
175°C. Wystudzić, oblać polewą czekoladową.
Udanych wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz