Nieco czasochłonne, choć warte efektu końcowego. Powstało z połączenia trzech różnych ciast (w nawiasach podaję źródła), tworząc cudowną całość wizualno - smakową. Gorąco polecam na wyjątkowe okazje.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto makowe (klik):
- 170 g maku dwukrotnie zmielonego
- 150 g drobnego cukru
- 5 jajek
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki kaszy manny
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu migdałowego
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak, aromat migdałowy, bułkę tartą, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z makiem. Masę przełożyć do formy o wym. 20 x 30cm i piec 45 minut w temp. 175°C. Wystudzić w piekarniku, przekroić na dwa blaty.
Wkładka serowa (klik):
- 50 dag twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
- 3/4 szk. cukru
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy
- 100 g miękkiego masła
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Stopniowo dodawać twaróg, aromat pomarańczowy i budyń (proszek). Formę o wym. 20 x 30cm wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, delikatnie przelać masę serową. Piec około 35 minut, aż sernik się zetnie i lekko zarumieni. Ostudzić.
Krem budyniowy:
- 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
- 1 szk. mleka
- 125 g margaryny Kasi
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka rumu
Budyń ugotować na mleku z cukrem, ostudzić. Margarynę utrzeć na puszysty krem, stopniowo dodając przestudzony budyń. Na końcu dodać rum, wymieszać.
Masa brzoskwiniowa (klik):
- puszka brzoskwiń (850g)
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Brzoskwinie wraz z sokiem z puszki 'zblenderować' i zagotować. Dodać suche galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
Dodatkowo: polewa czekoladowa
Na pierwszy blat ciasta makowego rozsmarować krem budyniowy, delikatnie przenieść wkładkę serową. Równiutko rozprowadzić tężejącą masę budyniową i przykryć drugim blatem ciasta makowego. Oblać polewą czekoladową i schłodzić.
Udanych wypieków! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz