czwartek, 21 maja 2015

Majowa dama


Nieco czasochłonne, choć warte efektu końcowego. Powstało z połączenia trzech różnych ciast (w nawiasach podaję źródła), tworząc cudowną całość wizualno - smakową.  Gorąco polecam na wyjątkowe okazje.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto makowe (klik):
  • 170 g maku dwukrotnie zmielonego
  • 150 g drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak, aromat migdałowy, bułkę tartą, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z makiem. Masę przełożyć do formy o wym. 20 x 30cm i piec 45 minut w temp. 175°C. Wystudzić w piekarniku, przekroić na dwa blaty.

Wkładka serowa (klik):
  • 50 dag twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 3/4 szk. cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 g miękkiego masła
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Stopniowo dodawać twaróg, aromat pomarańczowy i budyń (proszek). Formę o wym. 20 x 30cm wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, delikatnie przelać masę serową. Piec około 35 minut, aż sernik się zetnie i lekko zarumieni. Ostudzić.

Krem budyniowy:
  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 szk. mleka
  • 125 g margaryny Kasi
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka rumu

Budyń ugotować na mleku z cukrem, ostudzić. Margarynę utrzeć na puszysty krem, stopniowo dodając przestudzony budyń. Na końcu dodać rum, wymieszać.

Masa brzoskwiniowa (klik):
  • puszka brzoskwiń (850g)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Brzoskwinie wraz z sokiem z puszki 'zblenderować' i zagotować. Dodać suche galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.

Dodatkowo: polewa czekoladowa

Na pierwszy blat ciasta makowego rozsmarować krem budyniowy, delikatnie przenieść wkładkę serową. Równiutko rozprowadzić tężejącą masę budyniową i przykryć drugim blatem ciasta makowego. Oblać polewą czekoladową i schłodzić.

Udanych wypieków! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print